На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

Фандъкова: Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците

„Направихме основна промяна в Наредбата за паметниците и паметните знаци на Столичната община и създадохме експертно-художествен съвет, който има задачата да разглежда всички постъпили предложения за паметници. Ректорът на Националната художествена академия е председател на съвета по право, а в него влизат още художници, архитекти, скулптури, социолози, културолози, изкуствоведи, еколози, ландшафтни архитекти и експерти от свързаните области“. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София, при среща с преподаватели и студенти от Националната художествена академия. Тя обясни, че становищата на съвета са част от задължителната документация, която Столичен общински съвет трябва да разгледа преди да вземе решение за поставяне на паметник.

„За мен тази среща е много важна, защото културата, образованието и духовността са в основата на развитието на града. Хората, творците и свободният им дух са това, което създава атмосферата на София и я прави различна“, каза Йорданка Фандъкова. Столичната община в последните години въведе практиката да осигурява места за студенти и творци, в които те да реализират творчески проекти за града. „Планираме да създадем и специална интернет платформа за обсъждане на проектите и идеите за развитие на града, както и да осъвременим Наредбата за обществени обсъждания“, обясни кандидатът за кмет на София.

Фандъкова припомни, че Столичната община създаде и поддържа най-голямата програма за подкрепа на творци и финансиране на проекти в областта на културата и изкуството – програма „Култура“. „Дори в години на тежка икономическа криза не намалихме бюджета на програмата“, отбеляза Йорданка Фандъкова.

„През тези години разкрихме нови пространства за култура и изкуство на открито. Новият ни приоритет е създаването на нови пространства за култура в изоставени индустриални сгради. Първият проект за такова място е за топлоцентралата зад НДК“, каза още Фандъкова.

На срещата в Националната художествена академия присъстваха ректорът проф. Кокалов, преподаватели и студенти, както и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Християн Петров, Михаил Владов, Димитър Папукчиев, Слав Стойчев и Емануела Стомонякова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.