750 евро на сириец от Свиленград до Сърбия

 Властите само в Димитровград залавят между 50 и 100 чужденци, дошли от България

750 евро платил нелегален мигрант на каналджия, за да го прекара от Свиленград до сръбския град Димитровград. За престъпната схема съобщи 17-годишният сириец Стивън пред екип на „Труд“, който ги посети в регистрационен център в западната ни съседка. Парите си поделяли трима трафиканти. Първият в престъпната верига изчаквал чужденците да преминат българо-турската граница в покрайнините на Свиленград и ги качвал в малък бус. Извозвал ги до сръбската граница край ГКПП-Калотина. За превоза всеки от мигрантите давал по 350 евро. После ги поемали други двама каналджии, който им показвали черен път през браздата със Сърбия. За тази „услуга“ тарифата била 400 евро.

По маршрута Стивън, който избягал от размирния град Алепо, и неговите братя по съдба се озовали в Сърбия. Заловили ги ченгета и ги изпратили в регистрационния център в Димитровград. “На ден в района се задържат между 50-100 нелегални мигранти, дошли от България”, обяви служителка от общината в Димитровград.

У нас с над 2000 души е увеличен броят на поискалите убежище само до септември, сравнено с цялата минала година. Това сочат данните на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). От януари до края на септември легално са поискали да останат 12 668 мигранти, докато миналата година са били 10 353. Цифрите показват и промяна в страните по произход на бежанците. Шест пъти повече са иракчаните, потърсили убежище у нас от началото на годината, сравнено с цялата 2014 г. От януари до края на септември бежански стаут са поискали 3400 граждани на Ирак, докато през 2014 г. са били 608. Увеличили са се и афганистанците, от януари до края на септември стаут са поискали 3400 души, а през 2014 г. са били 2968.

Сирийците все още са най-големият брой бежанци у нас. До септември убежище са потърсили 5069. По подадени молби на второ място са афганистанците, следвани от иракчаните. Броят на мигрантите у нас започва да нараства от януари, като пикът е миналия месец, когато убежище са потърсили 2074 души от 20 държави.

Юнкер свиква премиери извънредно
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква извънредна среща в неделя с лидерите на няколко европейски страни заради извънредната ситуация с бежанците в Западните Балкани. Поканените са премиерите на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения.

Европейските консервативни партии настояват за подсилване на външните граници на ЕС, предаде АФП. "Не можем да приемем още милиони и милиони хора, с които не знаем как да се справим и които могат да дестабилизират много страни и региони", заяви лидерът на ЕНП Жозеф Дол пред конгреса на дясноцентристите в Мадрид. Според Дол Германия вече се натъква на проблеми при опита си да настани мигранти в северната част на страната. А веригата IKEA свършвала леглата поради търсенето заради бежанците.

Премиерът Бойко Борисов е притеснен, че в момента малка част от задържаните у нас мигранти са бежанци от Сирия. „Задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек“, заяви Борисов в Мадрид.

Според ООН: Бягат от ИДИЛ и от талибаните

Офанзивата на “Ислямска държава” в Иракски Кюрдистан и района на Мосул, откъдето са най-големият брой идващи в България, е причина за наплива. Плановете на САЩ да се изтеглят постепенно от Афганистан са провокирали вълната от млади афганистанци. Тя тръгна, преди президентът на САЩ Барак Обама да обяви, че войниците му ще останат. От началото на годината броят на бежанците се увеличи заради атаките на талибаните срещу районите ,контролирани от правителството. Според “Файненшъл таймс” първата вълна от афганистанци са млади образовани мъже от средната класа, които са имали добра работа, свързана с НАТО, и ще са и първите жертви на талибаните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини