Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Калфин: Отношенията в кабинета са прекрасни

Отношенията в правителството са прекрасни, заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия, предаде БГНЕС.

Вчера Калфин оповести официалната си позиция, че ще промени първоначалното си предложение и ще внесе вариант, в който минималните осигурителни вноски във всички икономически дейности се увеличават с еднакъв размер – 7.5%. „Опитах се за първи път да не е общо решението за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите за тази диференциация, продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента и тогава всички по равно“, обясни Калфин.

Според него единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е диалогът между работодатели и синдикати. „Аз ще им предложа следващата година там, където не е имало диалог сега, защото близо половината от икономическите дейности или не са искали, или не са се срещнали, да създадем, да им помогнем – там, където няма представителство”, заяви още Калфин.

Той вижда механизма на договаряне да бъде или за минимални осигурителни прагове, или за браншови минимални заплати. „Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава работодатели и синдикати да се ангажират и да водят сериозни преговори“, коментира още социалният министър. По отношение на проектозакона за вредните храни и увеличаване на цената им, той е получил писмо от една от работодателските организации в тристранния съвет, с което се иска свикването на тристранката. Калфин обясни, че не е виждал този законопроект. „Той е представен от министър Москов и министър Кралев, нямам представа, освен по публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през съвет за тристранно сътрудничество. Опитът показва, че някой път с развитието на науката оценката за това кое е вредна храна и кое не се променя. Пример са нашите традиционни храни – сирена и т.н., които изведнъж се оказаха, след като влязохме в ЕС, че не били достатъчно екологично чисти, което не е вярно. Така че нека да видим какво ще внесат. Аз не мисля, че храната е точно това, което би трябвало да се утежнява финансово“, заяви Калфин.

Вицепремиерът коментира, че не очаква местните избори да предизвикат сътресения в парламента, въпреки че ще дадат една картина за влиянието на отделните партии. Тъй като местният вот има преди всичко мажоритарен елемент, няма да даде точна представа, но все пак не се изключват реакции при огромни различия. „Надали някой ще тръгне да разваля коалицията, но предполагам, че ще има реакции от отделни партии, особено тези, които не са доволни с представянето си“, каза още Калфин. Той бе в Русе, за да открие 21-ата годишна среща на Европейската мрежа по ерготерапия във висшето образование, която се провежда в Русенския университет с участието на представители на 63 висши училища от 20 европейски страни и Канада.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.