Миков: Макар и местни, изборите ще покажат дали хората искат промяна в националната политика

„Настоящите избори са възможност българските граждани да кажат как живеят по това каква е перспективата за тях, за децата им, дали искат промяна в управлението или искат дясното да остане”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на НС на БСП Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на БСП.

Той подчерта, че БСП е единствената алтернатива, автентичната левица в България, лявото е модерно в страната ни и в Европа. Лидерът на левицата обясни, че БСП е в добра кондиция и при обиколките си из цялата страна е усетил все по-голяма мобилизация в членовете и симпатизантите на левицата. „Хората все повече виждат БСП като единствената алтернатива на днешното управление”, категоричен бе Миков и допълни, че кметовете на левицата са доказвали това досега и даде пример за реализацията на левите стандарти -градове като Търговище, където общината е обърната към хората, покрива таксите за детски градини, така че родители да имат помощ. Той подчерта, че е важно капиталното строителството, важен е асфалтът, важен е бетонът, но по-важно е хората да останат тук.

На въпрос за възможните последствия от резултатите от предстоящите избори, Миков отговори, че при едни добри резултати за БСП, може да се стигне до сериозни трусове в настоящото управление и впоследствие до нови предсрочни избори. „За нас участието в политика е въпрос на принципи, а не на сделка. Нито една от партиите в сегашното управление не обеща на избирателите си това, което свършиха за една година - увеличаването на възрастта за пенсиониране до 67 години, повишаването с 10% на данъка върху доходите на най-бедните работещи, въвеждане на данък „градина, образование и здравеопазване за богати”, категоричен бе лидерът на левицата. Той подчерта, че много хора са влизали в БСП, защото са мислели, че е политически проект заради кариера, заради бизнес, но когато видят че за такива хора няма реализация в левицата, си тръгват. Председателят на БСП обясни и че Георги Първанов, който е получавал много силна подкрепа в Брегово като кандидат на левицата, на тези избори агитира за десния кандидат срещу кандидата на БСП там, от което са възмутени и десните гласоподаватели.

Миков заяви, че референдумът ще затрудни изборите, като гласоподаване, като преброяване на гласовете. По думите му на това се е дължала и позицията на БСП срещу провеждането на референдума заедно с местните избори, защото ще възникнат много проблеми. Той подчерта, че в нощта на изборите едва ли ще има яснота за резултатите и затова се обмисля идеята БСП да няма пресконференция тогава.

„Държавата си затваря очите за престъпленията- това важи не само за извършените от ромски лидери, но и от криминалния контингент. Заплахата е престъпление”, коментира Миков скандала с отправените заплахи от ромски лидер към журналист на Нова телевизия за предизвикването на гражданска война. Той допълни, че макар заплахата да е абстрактна, трябва да се разгледа от прокуратурата и да се изясни случаят. Председателят даде и примера с Лом, където подкрепен от коалиция АБВ, ДПС и БДЦ е и известния Димитър Георгиев, който многократно е задържан, а преди 10-15 дни е имал среща с Цветан Цветанов. Миков подчерта, че там голямата битка е за водния цикъл.

Председателят на БСП изтъкна, че когато държавата бездейства, се създават такива ситуации със заплахи, както са заплашвани и кандидати на левицата, бизнесмени. Като примери за подобни заплахи лидерът на левицата посочи сплашването на кандидати на БСП, че членове на семействата им ще останат без работа, ако не се кандидатират от ГЕРБ; отделни хора са заплашвани, че няма да получат дърва за огрев; че ако кметът на дадено населено място не е от ГЕРБ- няма да има европейски проекти.Той даде примера и с Ихтиман, където през нощта е била съборена къща на хора, работещи с БСП. „Всичко това се случва пред очите на гражданите и те знаят, че няма демократично състезание, а битка на живот и смърт между политически проекти, които искат да се включат в усвояването на средства, а не да управляват в името на хората. Стилът на заплаха, показва ожесточесност за тези избори. Абсурдно е да се стига дори до заплахи на журналисти”, каза още той. Миков бе категоричен, че държавата трябва да действа веднага в такива случаи, да се потърсят доказателства. "Няма как зад приказките да се скрие бездействието на институциите"- каза той.

На въпрос за инцидента по границата ни с Турция- Миков коментира, че границата ни не се охранява и е очевидно, че интегрираната система не работи, съставът на МВР е уморен, защото е недостатъчен да покрие границата, не се прилагат мерки в дълбочина според шенгенските изисквания. Той заяви, че трябва да има ревизия на Дъблинското споразумение, защото прилагането му сега и веднага без помощ от ЕС ще унищожи пограничните държави.

Лидерът на БСП призова правителството да заяви ясна позиция за отмяна на санкциите срещу Русия, от които икономиката ни губи много. Той припомни, че БСП е имала такова предложение в НС, но то е било отхвърлено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини