Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Инж. Йордан Бързашки, кандидат за видински общински съветник от “Единни за промяна”: Местната власт взема неадекватни решения и проваля проекти

В местната власт на Видин липсва всякаква приемственост между старо и ново ръководство. Провалят се проекти и се разхищават парите на видинчани. Това заяви известният видински експерт в областта на водоснабдяването и канализацията инж. Йордан Бързашки, кандидат за общински съветник от листата на коалиция “Единни за промяна”.

Работата е неговия живот и 77-годишният Бързашки е уверен, че с дългогодишния си опит може да помогне на екипа, воден от единствената жена кандидат за кмет на община Видин Росица Кирова.

“Познавам Росица Кирова отдавна. Първият ми по-директен контакт бе, когато от нашата вокално-инструментална група “Нова китара” се обърнахме за помощ към нея, за да направим студиен запис. Кирова веднага се отзова и осигури безвъзмездно екип от София”, казва Бързашки. Освен човек, който винаги е готов да протегна ръка, Кирова впечатлява и с активната си работа като общински съветник. “Много компетентна и целенасочена. За мен е чест, че с включването ми в листата на “Единни за промяна” ще имам възможността да помагам с моя опит в областта на строителството”, обясни Бързашки.

Както и други свои колеги, Йордан Бързашки не скрива възмущението си, че общината не само не се вслушва в компетентното мнение на гилдията, но и търси услугите на проектанти, които не са от Видин, не познават историята му и не ги интересува дали даден проект се вписва в общия облик или не.

“Боли ме, когато се вземат неадекватни решения”, заяви Бързашки и за пример посочи водния цикъл на Видин, който в първоначалния си вид е трябвало да обхване град Дунавци и квартал “Нов път” във Видин. “Още през 2009-2010 г. имаше конкретно разработен проект за смесена канализация на “Нов път” и тогава аз участвах в експертен съвет към Общинския съвет по разработването на този идеен проект. Приехме го и какво стана – нищо. С неприятна изненада преди месец разбрах, че ръководството на общината е възложило ново идейно и работно проектиране за кв. “Нов път”. Какво е това?!”, негодува Бързашки. Така на практика местната власт веднъж с лека ръка е хвърлила безхаберно десетки хиляди левове, а сега отново харчи парите на видинчани. “Възлага се наново проектиране и то на некомпетентни хора, някакви младоци, които не са запознати с проблемите на Видин. Разхищават се средства”, заяви Бързашки.

Кандидатът за общински съветник от “Единни за промяна” е категоричен, че в момента видинска община е обезглавена и само и единствено на главния архитект му се дава правото да коментира Закона за устройство на територията. “Абсурдно, та той не е запознат. Затова сме в това положение. Работата на местната власт куца, защото не е подплатена с добри специалисти. В общината няма специалисти – нито по водоснабдяване, нито специалист по електро, отопление и топлинна ефективност. Управата на общината умишлено е заложила в щатната таблица минимални заплати за такива експерти, а иначе пари за друго се пилеят с лека ръка”, допълни Йордан Бързашки и изрази надежда, че новото общинско ръководство ще преразгледа този въпрос.

Роден в с. Тошевци, Йордан Бързашки е изучил изтънко професията и знае всички проблеми на Видин и региона. Завършва строителен техникум, след което е приет в архитектурния факултет на ИСИ, но скоропостижно след един семестър е изключен, защото баща му е осъден от Народния съд. Невинен, но 11 години от живота си прекарва в затвора, разминал се на косъм да му бъде изпълнена първата присъда – смъртната. Присъдата се оказва обаче не толкова негова, колкото присъда на децата. “До промените това клеймо бе върху мен – син на осъден от Народния съд”, спомня си с горчивина Бързашки, който сменя на няколко пъти жителството си и успява да завърши задочно специалността водоснабдяване и канализация.

Житейските неволи и трудности с годините закаляват Йордан Бързашки, който е оптимист, че Видин може да се промени с общите усилия на всички, на което залагат от “Единни за промяна”.

“В Светото Евангелие е казано – там, където и Бог не може да помогне, извикайте жена. Убеден съм, че Росица Кирова с нейната всестранна подготовка ще управлява добре община Видин. Тя има качествата на ръководител и го е доказала. Кирова е на много високо ниво, даже по-високо от доказали се други жени-кметове в България. Тя има усет, похват и силно желание за промяна”, заяви още Йордан Бързашки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете