На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Инж. Йордан Бързашки, кандидат за видински общински съветник от „Единни за промяна“: Местната власт взема неадекватни решения и проваля проекти

В местната власт на Видин липсва всякаква приемственост между старо и ново ръководство. Провалят се проекти и се разхищават парите на видинчани. Това заяви известният видински експерт в областта на водоснабдяването и канализацията инж. Йордан Бързашки, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Единни за промяна“.

Работата е неговия живот и 77-годишният Бързашки е уверен, че с дългогодишния си опит може да помогне на екипа, воден от единствената жена кандидат за кмет на община Видин Росица Кирова.

„Познавам Росица Кирова отдавна. Първият ми по-директен контакт бе, когато от нашата вокално-инструментална група „Нова китара“ се обърнахме за помощ към нея, за да направим студиен запис. Кирова веднага се отзова и осигури безвъзмездно екип от София“, казва Бързашки. Освен човек, който винаги е готов да протегна ръка, Кирова впечатлява и с активната си работа като общински съветник. „Много компетентна и целенасочена. За мен е чест, че с включването ми в листата на „Единни за промяна“ ще имам възможността да помагам с моя опит в областта на строителството“, обясни Бързашки.

Както и други свои колеги, Йордан Бързашки не скрива възмущението си, че общината не само не се вслушва в компетентното мнение на гилдията, но и търси услугите на проектанти, които не са от Видин, не познават историята му и не ги интересува дали даден проект се вписва в общия облик или не.

„Боли ме, когато се вземат неадекватни решения“, заяви Бързашки и за пример посочи водния цикъл на Видин, който в първоначалния си вид е трябвало да обхване град Дунавци и квартал „Нов път“ във Видин. „Още през 2009-2010 г. имаше конкретно разработен проект за смесена канализация на „Нов път“ и тогава аз участвах в експертен съвет към Общинския съвет по разработването на този идеен проект. Приехме го и какво стана – нищо. С неприятна изненада преди месец разбрах, че ръководството на общината е възложило ново идейно и работно проектиране за кв. „Нов път“. Какво е това?!“, негодува Бързашки. Така на практика местната власт веднъж с лека ръка е хвърлила безхаберно десетки хиляди левове, а сега отново харчи парите на видинчани. „Възлага се наново проектиране и то на некомпетентни хора, някакви младоци, които не са запознати с проблемите на Видин. Разхищават се средства“, заяви Бързашки.

Кандидатът за общински съветник от „Единни за промяна“ е категоричен, че в момента видинска община е обезглавена и само и единствено на главния архитект му се дава правото да коментира Закона за устройство на територията. „Абсурдно, та той не е запознат. Затова сме в това положение. Работата на местната власт куца, защото не е подплатена с добри специалисти. В общината няма специалисти – нито по водоснабдяване, нито специалист по електро, отопление и топлинна ефективност. Управата на общината умишлено е заложила в щатната таблица минимални заплати за такива експерти, а иначе пари за друго се пилеят с лека ръка“, допълни Йордан Бързашки и изрази надежда, че новото общинско ръководство ще преразгледа този въпрос.

Роден в с. Тошевци, Йордан Бързашки е изучил изтънко професията и знае всички проблеми на Видин и региона. Завършва строителен техникум, след което е приет в архитектурния факултет на ИСИ, но скоропостижно след един семестър е изключен, защото баща му е осъден от Народния съд. Невинен, но 11 години от живота си прекарва в затвора, разминал се на косъм да му бъде изпълнена първата присъда – смъртната. Присъдата се оказва обаче не толкова негова, колкото присъда на децата. „До промените това клеймо бе върху мен – син на осъден от Народния съд“, спомня си с горчивина Бързашки, който сменя на няколко пъти жителството си и успява да завърши задочно специалността водоснабдяване и канализация.

Житейските неволи и трудности с годините закаляват Йордан Бързашки, който е оптимист, че Видин може да се промени с общите усилия на всички, на което залагат от „Единни за промяна“.

„В Светото Евангелие е казано – там, където и Бог не може да помогне, извикайте жена. Убеден съм, че Росица Кирова с нейната всестранна подготовка ще управлява добре община Видин. Тя има качествата на ръководител и го е доказала. Кирова е на много високо ниво, даже по-високо от доказали се други жени-кметове в България. Тя има усет, похват и силно желание за промяна“, заяви още Йордан Бързашки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.