АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Траянови врата“

Чистят деретата в Камено

АБВ-Младежи настояха за сваляне на санкциите срещу Русия

Хиляди ще подкрепят инициативата на Столична община за отказ от лични автомобили в Деня за по-чист въздух

Трима работници загинаха при адска катастрофа край Хитрино

Три от перголите на площад „Славейков“ са монтирани

Саудитска Арабия е против международно разследване на случая Хашоги

АБВ против чужди ракети у нас Румен Петков разговаря с руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров

Отвориха Троянски проход за камиони

Приключи българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”

Полицаи откриха ферма за канабис в туристически комплекс (СНИМКИ)

Министър Каракачанов: Не приемам критиките, които президентът непрестанно отправя, вземайки страната на опозицията

В Кипър зоват феновете за подкрепа

Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев за данъчните закони

Изпускане на отпадъчни води от мандра установиха екоинспектори

Инвеститори напират да строят в кв. “Чайка”

Собственици на имоти във варненския кв. “Чайка” са подали искания за визи за проектиране в комплекса, но от общинската администрация отказват да задвижат процедурата. Това стана ясно на първото заседание по делото в Административния съд във Варна съд. Инвеститори обжалват решението на общинския съвет от 5 август, с което беше отменен Подробният устройствен план (ПУП) на квартала.

Планът беше одобрен на 30 март от местния парламент, но последваха масови протести на живеещи в района, защото според тях “Чайка” е завършен комплекс и там не би трябвало да има нови сгради, каквито са предвидени в ПУП-а.

Едновременно с протеста жители на района внесоха в съда над 120 жалби срещу плана, но почти всички са отхвърлени заради неплатени такси или недоказан правен интерес.

Под натиска на общественото недоволство съветниците отмениха решението си от март. Собствениците на имоти, попадащи в новия ПУП, обаче обжалваха този акт и искат планът да действа. Според адвокатите на жалбоподателите има процедури, по които да се отмени цял план, но съветниците не са приложили нито една от тях, което прави отмяната на плана нищожна.

Местният парламент може да отмени ПУП чрез два нормативни акта – Закона за местното самоуправление и местната администрация или Закона за устройство на територията. В първия случай административният акт трябва да е върнат от областен управител или прокуратура, а във втория – в седемдневен срок от получаването на жалба срещу него. Във всички останали случаи могат да се атакуват само конкретни имоти, попадащи в ПУП-а, и то от собственици на съседни парцели.

Според представителя на група инвеститори Станислава Стоева, там където не е обжалван конкретен имот, планът в момента е в сила и общината няма право да отказва да издаде визи за проектиране. Заради това адвокатите на собственици на имоти поискаха справка от деловодството на Административния съд колко жалби са подадени. Делото беше отложено за 4 ноември, когато справката ще бъде готова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.