Вратарят на „Барса“ подкара Cupra Марк-Андре тер Щеген стана посланик на испанската марка

Дубльорка на дузина холивудски звезди и съпругът й бяха застреляни в Охайо

Разследват полицай за управление на личен автомобил без винетка и без застраховка

19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Ирина Шейк туърква сред група мъже (ВИДЕО)

Екоминистърът: Ще променим Закона за управление на отпадъците

Инвеститори напират да строят в кв. “Чайка”

Собственици на имоти във варненския кв. “Чайка” са подали искания за визи за проектиране в комплекса, но от общинската администрация отказват да задвижат процедурата. Това стана ясно на първото заседание по делото в Административния съд във Варна съд. Инвеститори обжалват решението на общинския съвет от 5 август, с което беше отменен Подробният устройствен план (ПУП) на квартала.

Планът беше одобрен на 30 март от местния парламент, но последваха масови протести на живеещи в района, защото според тях “Чайка” е завършен комплекс и там не би трябвало да има нови сгради, каквито са предвидени в ПУП-а.

Едновременно с протеста жители на района внесоха в съда над 120 жалби срещу плана, но почти всички са отхвърлени заради неплатени такси или недоказан правен интерес.

Под натиска на общественото недоволство съветниците отмениха решението си от март. Собствениците на имоти, попадащи в новия ПУП, обаче обжалваха този акт и искат планът да действа. Според адвокатите на жалбоподателите има процедури, по които да се отмени цял план, но съветниците не са приложили нито една от тях, което прави отмяната на плана нищожна.

Местният парламент може да отмени ПУП чрез два нормативни акта – Закона за местното самоуправление и местната администрация или Закона за устройство на територията. В първия случай административният акт трябва да е върнат от областен управител или прокуратура, а във втория – в седемдневен срок от получаването на жалба срещу него. Във всички останали случаи могат да се атакуват само конкретни имоти, попадащи в ПУП-а, и то от собственици на съседни парцели.

Според представителя на група инвеститори Станислава Стоева, там където не е обжалван конкретен имот, планът в момента е в сила и общината няма право да отказва да издаде визи за проектиране. Заради това адвокатите на собственици на имоти поискаха справка от деловодството на Административния съд колко жалби са подадени. Делото беше отложено за 4 ноември, когато справката ще бъде готова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.