Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Правят сайт за Наредба Н-18

Президентът Радев: Младежката непримиримост ни е необходима

Започват състезанията за „Ученическа купа Варна 2020“

Русе чака „Монтюпе“ да изпълни предписанията

Сроковете на дадените предписания на „Монтюпе“ да изпълни условията в комплексното разрешително изтичат на 15 ноември т.г, след което ще подновим проверките дали производството на завода замърсява атмосферния въздух над Русе. Това съобщи директорът на РИОСВ в крайдунавския град инж. Лилия Атанасова. Тя отхвърли упреците на дружеството, че месец след принудителното спиране на една от леярните „все още не е установен истинският замърсител“.

До социалното напрежение и екопротести в Русе се стигна след залпово обгазяване на 14/15 септември т.г. „Принудителната мярка беше наложена, след като се установи, че „Монтюпе“ е един от източниците на замърсяване“, уточни шефката на екоинспекцията. Тя напомни, че в хода на заведеното дело от „Монтюпе“ ще излязат необходимите доказателства.

Административният съд в Русе вече отхвърли жалбата на дружеството да се разпломбира инсталацията. Тя няма да заработи, докато не се изпълнят условията в комплексното разрешително. По закон то може да се отнеме, щом се докажат системни нарушения или се спира дейността.

„Ако сега в завода действително са намалени дебитите на производство, ще бъде много трудно да установим превишени норми“, уточни инж. Атанасова. От петък в кв. „Здравец“ на крайдунавския град ще заработи втори мобилен пункт за контрол на качеството на въздуха. Станцията ще се разположи фронтално към източната промишлена зона и Индустриалния парк, за да се проследяват няколко органични компонента.

Измерванията на регионалната лаборатория в Плевен са засекли редни емисии на същите вещества, установени от русенската екоинспекция. Те се генерират и от автомобилния транспорт или изгаряните горива. При проверки е установено, че въздухът се замърсява със серни оксиди и от „Лубрика“. Наложени са актове и санкции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.