Русе чака "Монтюпе" да изпълни предписанията

Сроковете на дадените предписания на "Монтюпе" да изпълни условията в комплексното разрешително изтичат на 15 ноември т.г, след което ще подновим проверките дали производството на завода замърсява атмосферния въздух над Русе. Това съобщи директорът на РИОСВ в крайдунавския град инж. Лилия Атанасова. Тя отхвърли упреците на дружеството, че месец след принудителното спиране на една от леярните "все още не е установен истинският замърсител".

До социалното напрежение и екопротести в Русе се стигна след залпово обгазяване на 14/15 септември т.г. "Принудителната мярка беше наложена, след като се установи, че "Монтюпе" е един от източниците на замърсяване", уточни шефката на екоинспекцията. Тя напомни, че в хода на заведеното дело от "Монтюпе" ще излязат необходимите доказателства.

Административният съд в Русе вече отхвърли жалбата на дружеството да се разпломбира инсталацията. Тя няма да заработи, докато не се изпълнят условията в комплексното разрешително. По закон то може да се отнеме, щом се докажат системни нарушения или се спира дейността.

"Ако сега в завода действително са намалени дебитите на производство, ще бъде много трудно да установим превишени норми", уточни инж. Атанасова. От петък в кв. "Здравец" на крайдунавския град ще заработи втори мобилен пункт за контрол на качеството на въздуха. Станцията ще се разположи фронтално към източната промишлена зона и Индустриалния парк, за да се проследяват няколко органични компонента.

Измерванията на регионалната лаборатория в Плевен са засекли редни емисии на същите вещества, установени от русенската екоинспекция. Те се генерират и от автомобилния транспорт или изгаряните горива. При проверки е установено, че въздухът се замърсява със серни оксиди и от "Лубрика". Наложени са актове и санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес