Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Русе чака “Монтюпе” да изпълни предписанията

Сроковете на дадените предписания на “Монтюпе” да изпълни условията в комплексното разрешително изтичат на 15 ноември т.г, след което ще подновим проверките дали производството на завода замърсява атмосферния въздух над Русе. Това съобщи директорът на РИОСВ в крайдунавския град инж. Лилия Атанасова. Тя отхвърли упреците на дружеството, че месец след принудителното спиране на една от леярните “все още не е установен истинският замърсител”.

До социалното напрежение и екопротести в Русе се стигна след залпово обгазяване на 14/15 септември т.г. “Принудителната мярка беше наложена, след като се установи, че “Монтюпе” е един от източниците на замърсяване”, уточни шефката на екоинспекцията. Тя напомни, че в хода на заведеното дело от “Монтюпе” ще излязат необходимите доказателства.

Административният съд в Русе вече отхвърли жалбата на дружеството да се разпломбира инсталацията. Тя няма да заработи, докато не се изпълнят условията в комплексното разрешително. По закон то може да се отнеме, щом се докажат системни нарушения или се спира дейността.

“Ако сега в завода действително са намалени дебитите на производство, ще бъде много трудно да установим превишени норми”, уточни инж. Атанасова. От петък в кв. “Здравец” на крайдунавския град ще заработи втори мобилен пункт за контрол на качеството на въздуха. Станцията ще се разположи фронтално към източната промишлена зона и Индустриалния парк, за да се проследяват няколко органични компонента.

Измерванията на регионалната лаборатория в Плевен са засекли редни емисии на същите вещества, установени от русенската екоинспекция. Те се генерират и от автомобилния транспорт или изгаряните горива. При проверки е установено, че въздухът се замърсява със серни оксиди и от “Лубрика”. Наложени са актове и санкции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете