Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Българчета стигнаха до третото място на математическо състезание в Сочи

Сборен български отбор успя да достигне почетното трето място на XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни. Ученици от математическите гимназии в Бургас, София и Пловдив се обединиха и представиха достойно България в оспорвана битка с елита на руската математическа школа.

За олимпийския град от Бургас тръгнаха единадесетокласникът Костадин Гаров с преподавател Ганка Вътева и десетокласниците Атанас Динев с преподавател Магдалена Янева и Константин Гаров с преподавател Динко Раднев. Отборът включи още трима участници от София и един от Пловдив.

Фестивалът е с продължителност една седмица, като времето е било разпределено на състезателна част и част за културен обмен. Тази година 7 отбора бяха допуснати до участие, като единственият извънрусийски отбор бе този на България. Четири са състезателните теми, в които участниците са мерили сили- комбинаторика, теория на числата, алгебра и геометрия, а задачите, с които нашите математици е трябвало да се справят, са били изцяло на английски език. „Това не ни притесни ни най-малко, тъй като в ПМГ- Бургас изучаването на английски език е на много високо ниво и надали има човек, който не го говори. Руснаците имаха известно предимство да решават задачи на майчин език, но това по-скоро ни мотивира, отколкото да ни откаже.“ разказаха след завръщането си младите ни надежди.

Освен с почетното трето място, бургазлии се завърнаха в родината и с първо място в индивидуалното класиране по точки. Грамотата за отлично представяне отиде при Константин Гаров. „Ако не броим созополските математически боеве през септември, реално момчетата ни пристигнаха в Сочи без предварително да са се подготвяли за конкретното състезание. За нас това е важно, защото така най-ясно се вижда на какво ниво е общата им подготовка. Видяхме пропуските си и сега ще работим усилено върху тяхното преодоляване През февруари представители на ПМГ- Бургас ще участват в математическото състезание The Harvard-MIT Mathematics Tournament, а там нямаме право на грешки. Още от сега започваме с подготовката“ заяви Динко Раднев, който е бил и един от придружителите на отбора в Русия.

Любопитен факт е, че още от първото издание на Руския младежки математически фестивал през 1989 г. е участвал отбор от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас. След дълго затишие ръководството възобновява участията през 2008 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.