Българчета стигнаха до третото място на математическо състезание в Сочи

Сборен български отбор успя да достигне почетното трето място на XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни. Ученици от математическите гимназии в Бургас, София и Пловдив се обединиха и представиха достойно България в оспорвана битка с елита на руската математическа школа.

За олимпийския град от Бургас тръгнаха единадесетокласникът Костадин Гаров с преподавател Ганка Вътева и десетокласниците Атанас Динев с преподавател Магдалена Янева и Константин Гаров с преподавател Динко Раднев. Отборът включи още трима участници от София и един от Пловдив.

Фестивалът е с продължителност една седмица, като времето е било разпределено на състезателна част и част за културен обмен. Тази година 7 отбора бяха допуснати до участие, като единственият извънрусийски отбор бе този на България. Четири са състезателните теми, в които участниците са мерили сили- комбинаторика, теория на числата, алгебра и геометрия, а задачите, с които нашите математици е трябвало да се справят, са били изцяло на английски език. „Това не ни притесни ни най-малко, тъй като в ПМГ- Бургас изучаването на английски език е на много високо ниво и надали има човек, който не го говори. Руснаците имаха известно предимство да решават задачи на майчин език, но това по-скоро ни мотивира, отколкото да ни откаже.“ разказаха след завръщането си младите ни надежди.

Освен с почетното трето място, бургазлии се завърнаха в родината и с първо място в индивидуалното класиране по точки. Грамотата за отлично представяне отиде при Константин Гаров. „Ако не броим созополските математически боеве през септември, реално момчетата ни пристигнаха в Сочи без предварително да са се подготвяли за конкретното състезание. За нас това е важно, защото така най-ясно се вижда на какво ниво е общата им подготовка. Видяхме пропуските си и сега ще работим усилено върху тяхното преодоляване През февруари представители на ПМГ- Бургас ще участват в математическото състезание The Harvard-MIT Mathematics Tournament, а там нямаме право на грешки. Още от сега започваме с подготовката“ заяви Динко Раднев, който е бил и един от придружителите на отбора в Русия.

Любопитен факт е, че още от първото издание на Руския младежки математически фестивал през 1989 г. е участвал отбор от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас. След дълго затишие ръководството възобновява участията през 2008 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини