Задържаха под стража дилър, заловен в казино

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Окончателно: 18 години затвор за Минчо Янков, който уби съперник и намушка изгората си

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Българчета стигнаха до третото място на математическо състезание в Сочи

Сборен български отбор успя да достигне почетното трето място на XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни. Ученици от математическите гимназии в Бургас, София и Пловдив се обединиха и представиха достойно България в оспорвана битка с елита на руската математическа школа.

За олимпийския град от Бургас тръгнаха единадесетокласникът Костадин Гаров с преподавател Ганка Вътева и десетокласниците Атанас Динев с преподавател Магдалена Янева и Константин Гаров с преподавател Динко Раднев. Отборът включи още трима участници от София и един от Пловдив.

Фестивалът е с продължителност една седмица, като времето е било разпределено на състезателна част и част за културен обмен. Тази година 7 отбора бяха допуснати до участие, като единственият извънрусийски отбор бе този на България. Четири са състезателните теми, в които участниците са мерили сили- комбинаторика, теория на числата, алгебра и геометрия, а задачите, с които нашите математици е трябвало да се справят, са били изцяло на английски език. „Това не ни притесни ни най-малко, тъй като в ПМГ- Бургас изучаването на английски език е на много високо ниво и надали има човек, който не го говори. Руснаците имаха известно предимство да решават задачи на майчин език, но това по-скоро ни мотивира, отколкото да ни откаже.“ разказаха след завръщането си младите ни надежди.

Освен с почетното трето място, бургазлии се завърнаха в родината и с първо място в индивидуалното класиране по точки. Грамотата за отлично представяне отиде при Константин Гаров. „Ако не броим созополските математически боеве през септември, реално момчетата ни пристигнаха в Сочи без предварително да са се подготвяли за конкретното състезание. За нас това е важно, защото така най-ясно се вижда на какво ниво е общата им подготовка. Видяхме пропуските си и сега ще работим усилено върху тяхното преодоляване През февруари представители на ПМГ- Бургас ще участват в математическото състезание The Harvard-MIT Mathematics Tournament, а там нямаме право на грешки. Още от сега започваме с подготовката“ заяви Динко Раднев, който е бил и един от придружителите на отбора в Русия.

Любопитен факт е, че още от първото издание на Руския младежки математически фестивал през 1989 г. е участвал отбор от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас. След дълго затишие ръководството възобновява участията през 2008 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.