Моу се превръща в бедствие

Стоян Александров с две обвинения за банкови сделки без разрешение

Полицията задържа четирима иманяри Предотвратена е незаконната продажба на ценни монети

Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

Йорданка Фандъкова: Правим галерия в изоставен тунел в кв. „Суха река“

Изоставен от години тунел в кв. „Суха река“ става най-новото пространство за култура в район „Подуяне“. Идеята е резултат от съвместната работа на кмета на „Подуяне“ Ева Митова и млади художници от района. Това каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че трансформирането на подлеза в галерия се вписва изцяло в програмата й за превръщане на изоставени пространства и индустриални сгради в пространства за култура.

Проектът бе представен от Ясен Гешев, председател на Фондация за градско изкуство. Неизползваният тунел е част от пътен възел „Подуяне“ и след ремонтни дейности ще бъде превърнат в иновативно пространство, което ще даде възможност за организиране на локални и международни събития, за провеждането на изложби и обучения.

„Това е проект, който започнахме съвместно с район „Подуяне“ и Столичната община още преди няколко години и е резултат от съвместна ни работа с Йорданка Фандъкова, Малина Едрева и Ева Митова. Мисля, че намерихме модела на сътрудничество, който е устойчив и дава възможност за създаване на качествен културен продукт. В същото време така решаваме проблеми дефинирани в културната стратегия на София“, каза по време на представянето председателят на Фондация за градско изкуство Ясен Гешев.

Той добави, че в процеса на съвместната работа с Ева Митова и Малина Едрева район „Подуяне“ започна да се превръща в предпочитано място за артисти от България и света.

„Тази трансформация на панелен квартал е без аналог“, подчерта Ясен Гешев. През 2011 Фондация за градско изкуство организира първото издание на фестивала за градско изкуство URBAN CREATURES с графити художници в коритото на

Перловската река . Година по-късно те превърнаха коритото на реката в плаж, а през 2013 и 2014 реализираха поредица от внушителни стенописи върху панелните блокове в кв. „Хаджи Димитър“. Най-емблематичната им творба е Дядо Добри, който стана емблема на района.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете