След откриването на ЛОТ 2 на "Струма" - от София до Благоевград само за 40 минути

Президент, премиер и министри откриха лот 2 на АМ "Струма" под дъжда

При пороен дъжд президент, премиер и министри откриха в четвъртък по обяд лот 2 на АМ Струма от Дупница до Благоевград. Така от Благоевград до София вече ще се стига само за 40 минути.

"Вече имаме над 300 километра магистрали. Първо да благодарим на Господа, без него нищо не може да се направи. Благодарение на него и фондове се пускат, и се строи. И, дай боже, така да ни върви държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията за откриването.

"Като дойдох сега, имах много скъпи пътници - президент, министри. Като гледам каква е гладка, няма наклони, изкушава за по-бързо каране. Така че вашите молитви за безаварийно пътуване искам да ги чуят всички", каза още Борисов. За откриването на почти 38-километровия пътен участък от Дупница до Благоевград пристигнаха президентът Росен Плевнелиев и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на здравеопазането Петър Москов.

Стотици хора, сред които представители на фирмата-изпълнител, на държавни институции и граждани, присъстваха на тържествения водосвет за здраве, който отслужиха Неврокопският митрополит Серафим, Бранитският епископ Григорий и игуменът на Рилския манастир Евлогий.

"Вали дъжд като из ведро, дано и на магистралата да й върви по вода. Днес откриваме един от най-натоварените участъци в направлението към пристанището в Солун, който е важен за бизнеса, туризма и студентите", заяви министър Павлова. Тя посочи, че лот 2 е бил най-трудният обект до момента с два тунела и 7 сложни съоръжения, едно от които е виадукт с височина над 50 метра.

"С подкрепата на премиера два големи паркинга край магистралата ще бъдат превърнати в специални тържища за селскостопанска продукция и така ще подкрепим малките производители", уточни Павлова. Освен това има създадена инфраструктура и поставени пейки на друго място за паркиране, което е "селфи паркинг". На него пътниците могат да отдъхват и да се снимат на фона на планините Витоша и Рила. До края на годината ще е готов проектът за преминаване през Кресненското дефиле, а през следващата година се очаква да бъде избран изпълнител и да започне самото изграждане. "Магистралата с участъка през дефилето трябва да бъде завършена най-късно до 2022 г., докогато има осигурено европейско финансиране", допълни министър Павлова.

"Благоевградчани, аз съм един от вас. Тази магистрала е сбъдната мечта, тя ще разкрие потенциала на града, ще повиши туризма, ще развие икономиката, ще увеличи инвестициите. Всички българи трябва да се радват и да благодарят за този стратегически проект. Министър след министър обещаваха да направят АМ "Струма", но нищо не се случи. Трябва да помним къде бяхме преди 2009 г. и къде сме сега. Благодаря на правителството, че показа на практика как се отключват европейски фондове. Да окуража министерствата и институциите да използват набраната скорост в тази посока. Нашата цел е модерна и просперираща България", каза президентът Росен Плевнелиев.

Въпреки поройния дъжд церемонията продължи по график. Две девойки в носии държаха трикольорната лента. Всички официални гости се наредиха, но премиерът забеляза, че липсва министър Москов. "Москов, идвай, ножиците не са хирургически, но и тези ще свършат работа", привика го Борисов. Президент, премиер и министри прерязаха лентата и откриха официално лот 2 на АМ "Струма".

В изказването си преди това Борисов не пропусна да отбележи, че се намираме в предизборна кампания.

"Тези дни са предизборни, искам да благодаря на всички партии, че има парламент, че има стабилност. Вижте какво става в регионите с бежанците, представете си в това време сега да има тук 40 000-50 000 души в калта, жандармерия да ги пази, полиция, да не знаят къде имат покрив. А това се случва толкова близо - в Хърватия, Словения, Македония, Сърбия. Така че и затова благодаря за божията помощ. И тук правя една голяма услуга на колегите от БСП, които казват, че асфалтът не се яде. С днешното откриване им давам по-голям старт в предизборната кампания, да са по-силни в доводите си, че ние само строим", каза премиерът. Той разкри, че в петък с министър Москов ще открият "една мини ядрена централа". "Десетилетия наред се докарваха изотопи от чужбина в Александровска болница, сега ще видите какво съоръжение е направено. Така че не са само асфалтът, не са само жп линиите или пречиствателните станции. Страраем се във всички сфери. Благодаря на всички партии, пожелавам им успех в неделя, нека да има добра избирателна активност, нека подкрепим референдума, който президентът инициира. Защото е много важно да чуем гласа на народа и за референдума", допълни Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини