Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Осъждан се маскира като катаджия 1000 лева глоба за разходка с униформа в Берковица

Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

Сотир Цацаров възложи делото за прегазената жена в село Търнава на Софийската окръжна прокуратура

Григор след загубата от Федерер в Ротердам: Дадох всичко и ето какво стана…

Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Сирийци в Сърбия: В България е very bad*

“Не щем, не щем в България. Там е very, very bad” (много, много лошо). С тези думи 20-годишният сириец Али посрещна екип на “Труд”, който посети регистрационен център за нелегални мигранти в сръбския град Димитровград.

Али и двайсетина негови братя по съдба, избягали от размирния град Алепо, пресекли незаконно турско-българската граница край Свиленград и с помощта на трима каналджии се озовали в пределите на Сърбия. След това се предали на ченгетата в западната ни съседка.

Лесно ли се преминава българската граница нелегално? Борбата за Али граничарите да не щракнат белезници около китките му се оказала безмилостна. “Идвайки от Турция, на браздата граничарско куче ме надуши. Успя да ме захапе, ама се отървах. Просто извадих див късмет. Избягах”, обяснява младият сириец, който показва следи от кучешки зъби на глезена си. Чужденците стигнали до каналджията, който ги чакал в покрайнините на Свиленград и срещу 350 евро с малък бус ги извозил до браздата със Сърбия. На зелената граница ги посрещнали други двама трафиканти, които им посочили черен път за Сърбия в района на Димитровград. За “услугата” мигрантите платили по 400 евро.

Защо България е нежелана за живот? “Мои приятели разказаха, че българските полицаи, като ги хванали, много ги били. Било страшно! Вземат ти смартфона, парите, всичко… Затова си крием парите в хастара на якетата или под стелките на маратонките”, казва 17-годишният Стивън. – Хванат ли те в България, трудно може да се измъкнеш от нея, допълва още той.

Ако българските ченгета заловят Стивън, който е без документи и без статут в покрайнините на Свиленград, следва тежка процедура по международна кореспонденция за установяване на самоличността му. Ако има дело срещу такъв човек, той може да стои в ареста средно около четири месеца, обясняват юристи. Например, ако полицията го хване във вътрешността на България, при условие че няма статут и не е подавал молба за него, Стивън ще бъде изпратен в разпределителния център на дирекция “Миграция”. Ще му се вземат отпечатъци и ще го интервюират. След това нелегалният сириец ще бъде настанен в центровете на Държавната агенция за бежанците.

Чул за тромавата процедура, която спъва надеждите му за Великобритания, Стивън предпочел да се предаде на сръбските власти, след като преминал нелегално на тяхна територия. Западната ни съседка предлага две възможности пред заловените мигранти – записва ги в най-близкия регистрационен център и им дава документ, с който могат да напуснат пределите на страната след три дни, или ги изпраща в бежански лагер, ако поискат убежище.

“Заради това избираме родината на тенесист №1 Новак Джокович”, казва Стивън. “По-добре да платим на трафиканти в България и да преминем транзит оттам, отколкото да чакаме в някой арест. В Сърбия за нас се грижат повече”, обяснява сириецът.

Въпреки това той ще се качи на безплатен автобус от регистрационния център в Димитровград и ще отиде до столицата Белград. През следващите три дни Стивън ще помисли как да напусне западната ни съседка, за да стигне до британските градове Лондон или Манчестър. Неговият приятел Али обаче е избрал да поиска убежище от Сърбия и да остане, за да си намери работа там.

* от англ. много лошо

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.