Танева: Отворихме 2 мерки по новата Програма за развитие на селските райони

Вече успяхме да отворим 2 мерки по новата Програма за развитие на селските райони. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, по време на откриването на втората регионална конференция на съветническите служби от Югоизточна Европа на тема „Обучение и ключови компетенции на съветниците в областта на земеделието – ползи и предимства за фермерите“, предаде "Фокус".

"Очакваме да се публикува наредбата по подмярка 4.2 и вероятно през втората половина на ноември ще бъде отворен приемът на заявления по нея, с което ще приключим за тази година в един доста натоварен график. Национална служба за съвети в земеделието изготви безвъзмездно проектни заявления на млади фермери. Проектите са над 1300 и така спести на младите земеделски производители, които са все още неустойчиви на пазара, близо 3 млн. лева разходи за изготвяне на бизнес-планове", посочи министър Танева.

По думите ѝ, стратегията на МЗХ включва укрепване на административния капацитет на службата и създаване на съветническа мрежа на регионално ниво.

"Така услугата ще достига до всеки малък земеделски производител за административното му обслужване, за която и да мярка или инструмент, прилаган от държавата. По този начин, ние ще подкрепим най-уязвимите стопани, които в България са 70 000 души", обясни още Министър Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини