Калоян Паргов е почти на платото, където са най-успешните политици

Вярно, че младостта не е порок. Но зрелостта е онова плато, на което се намират най-успешните политици. Калоян Паргов е на прага му. Остават две крачки, за да стъпи на него. Той е на 38 години. Води листата на БСП Лява България с кандидати за общински съветници. Паралелно с това е шеф на предизборния щаб на Левицата в София в качеството си на лидер на Градския съвет на партията в столицата. За тези 38 години той е натрупал опит, опарил се е със сигурност неведнъж. Консумирал е достатъчно грешки, за да не ги допуска по-нататък.

"Когато достигнеш нивото от 40 до 60 години вече си на платото. Там се намират най-успешните политици. След натрупания опит до 40, тук вече се чувстваш много добре, анализира политическият психолог Димитър Гронев. - Заблуда е, че само младите могат да променят света. Получава се единствено при така наречените революционери. Както казва младият Наполеон: "Да влезем в боя, а после ще видим!" Има едно клише: "Младите да дойдат!" Да, те са енергични, със своя ентусиазъм ще заразят останалите. В политиката обаче е различно".

Когато човек се доближи до платото и е политик по призвание, той вече е разбрал кое е добро за него, за развитието му, за непосредствената му работа. При Калоян Паргов всичко това е на лице, според Гронев.

"Преди около 5 века английският философ и политик Френсис Бейкън казва така: Обичаното от Бога израелтянско царство е погибнало поради лош съвет. Лошият съвет има две характеристики. Първата е, че призовава към агресивност, а втората - даден е от млади хора. Всеки политик в позицията на Паргов трябва много добре да осмисля това, коментира още Димитър Гронев. - При Калоян няма излишна агресивност. Той притежава нещо, за което аз ратувам от дълго време. И ще го кажа чрез Евангелието на Марко. Отиват при Исус негови последователи и му казват: Тук се мотае един, гони демони, лекува разни болести, присламчва се към нас. А Исус ги пита: И какво направихте с него? Е, как какво?! Прогонихме го! Тогава Исус им казва: Който не е против нас, е с нас! Ето това е широката политическа култура. В почти всички ситуации това е печелившото политическо решение. Забелязвам го у Калоян Паргов. Оформя се като негов стил. Браво! Обратното е врагът с партиен билет - който не е с нас, е против нас. Това е състоянието на БСП. Тази ситуация отнасям към ерата "Станишев" - може би несправедливо, но това не ме интересува. Какво означава: изключи този, изключи онзи. Изключиха Първанов, изключиха Румен Петков, започна кампания из страната. Дайте да отрежем на този главата с благородна цел... Всичко това е крайно неподходящо за ситуацията в момента, но битува".

В политиката онези, тръгналите от първото стъпало и изкачващи полека стълбата, не са хора, които клатят лодката така, че тя да се обърне. Калоян Паргов е от тях. "Не е парашутист. Затова би следвало идеологическата група също да го припознава, настоява Гронев. - Категорично той притежава и необходимите характеристики от този тип. Виждам у него стремеж към обогатяване и на теоретичните му познания в областта на партийното строителство, колкото за някои това да е компрометиран израз. Всъщност, това е много сериозна прагматична материя. Наблюдавам Калоян. В тази сфера бележи заслужени успехи".

Тайната на политическия успех е да намериш у себе си баланса между двата основни политически ръководители, които в специализираната литература са известни като кръстоносец и прагматик, и в съответствие със ситуацията. За да бъдат доволни и идеологическата, и ролевата група от електората. Кръстоносецът отстоява идеите си и не се интересува дали е възможно да бъдат направени някои компромиси. А на прагматика му е лесно - изменя се ситуацията, изменят се и идеите му.

"Ако трябва да кажа дали Калоян е подходящ за лидер на Градския съвет на БСП в София, отговорът ми е: Да! Познавам го добре, водил съм и продължавам да водя разговори с него, казва Гронев. - Смятам, че Калоян минава през така наречения филтър на ситуацията, при това успешно! Не би било почтено от моя страна да се вмъкна в кожата на човек от нормативната група и да извикам: "Да живей председателят на Софийската градска организация Калоян Паргов, който е и ще бъде!" Желая му успех. Заслужава го! Той е подходящ ръководител в тази ситуация, дай Боже и за следващите! Знаете, че в повечето случаи пътят към върха минава през председателството на Софийската градска организация".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини