Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при инцидента в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Калоян Паргов е почти на платото, където са най-успешните политици

Вярно, че младостта не е порок. Но зрелостта е онова плато, на което се намират най-успешните политици. Калоян Паргов е на прага му. Остават две крачки, за да стъпи на него. Той е на 38 години. Води листата на БСП Лява България с кандидати за общински съветници. Паралелно с това е шеф на предизборния щаб на Левицата в София в качеството си на лидер на Градския съвет на партията в столицата. За тези 38 години той е натрупал опит, опарил се е със сигурност неведнъж. Консумирал е достатъчно грешки, за да не ги допуска по-нататък.

„Когато достигнеш нивото от 40 до 60 години вече си на платото. Там се намират най-успешните политици. След натрупания опит до 40, тук вече се чувстваш много добре, анализира политическият психолог Димитър Гронев. – Заблуда е, че само младите могат да променят света. Получава се единствено при така наречените революционери. Както казва младият Наполеон: „Да влезем в боя, а после ще видим!“ Има едно клише: „Младите да дойдат!“ Да, те са енергични, със своя ентусиазъм ще заразят останалите. В политиката обаче е различно“.

Когато човек се доближи до платото и е политик по призвание, той вече е разбрал кое е добро за него, за развитието му, за непосредствената му работа. При Калоян Паргов всичко това е на лице, според Гронев.

„Преди около 5 века английският философ и политик Френсис Бейкън казва така: Обичаното от Бога израелтянско царство е погибнало поради лош съвет. Лошият съвет има две характеристики. Първата е, че призовава към агресивност, а втората – даден е от млади хора. Всеки политик в позицията на Паргов трябва много добре да осмисля това, коментира още Димитър Гронев. – При Калоян няма излишна агресивност. Той притежава нещо, за което аз ратувам от дълго време. И ще го кажа чрез Евангелието на Марко. Отиват при Исус негови последователи и му казват: Тук се мотае един, гони демони, лекува разни болести, присламчва се към нас. А Исус ги пита: И какво направихте с него? Е, как какво?! Прогонихме го! Тогава Исус им казва: Който не е против нас, е с нас! Ето това е широката политическа култура. В почти всички ситуации това е печелившото политическо решение. Забелязвам го у Калоян Паргов. Оформя се като негов стил. Браво! Обратното е врагът с партиен билет – който не е с нас, е против нас. Това е състоянието на БСП. Тази ситуация отнасям към ерата „Станишев“ – може би несправедливо, но това не ме интересува. Какво означава: изключи този, изключи онзи. Изключиха Първанов, изключиха Румен Петков, започна кампания из страната. Дайте да отрежем на този главата с благородна цел… Всичко това е крайно неподходящо за ситуацията в момента, но битува“.

В политиката онези, тръгналите от първото стъпало и изкачващи полека стълбата, не са хора, които клатят лодката така, че тя да се обърне. Калоян Паргов е от тях. „Не е парашутист. Затова би следвало идеологическата група също да го припознава, настоява Гронев. – Категорично той притежава и необходимите характеристики от този тип. Виждам у него стремеж към обогатяване и на теоретичните му познания в областта на партийното строителство, колкото за някои това да е компрометиран израз. Всъщност, това е много сериозна прагматична материя. Наблюдавам Калоян. В тази сфера бележи заслужени успехи“.

Тайната на политическия успех е да намериш у себе си баланса между двата основни политически ръководители, които в специализираната литература са известни като кръстоносец и прагматик, и в съответствие със ситуацията. За да бъдат доволни и идеологическата, и ролевата група от електората. Кръстоносецът отстоява идеите си и не се интересува дали е възможно да бъдат направени някои компромиси. А на прагматика му е лесно – изменя се ситуацията, изменят се и идеите му.

„Ако трябва да кажа дали Калоян е подходящ за лидер на Градския съвет на БСП в София, отговорът ми е: Да! Познавам го добре, водил съм и продължавам да водя разговори с него, казва Гронев. – Смятам, че Калоян минава през така наречения филтър на ситуацията, при това успешно! Не би било почтено от моя страна да се вмъкна в кожата на човек от нормативната група и да извикам: „Да живей председателят на Софийската градска организация Калоян Паргов, който е и ще бъде!“ Желая му успех. Заслужава го! Той е подходящ ръководител в тази ситуация, дай Боже и за следващите! Знаете, че в повечето случаи пътят към върха минава през председателството на Софийската градска организация“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.