Засякоха още една леярна замърсител на въздуха над Русе

Леярната за черни метали /стомана и чугун/ на "Билбобул" ООД в източната промишлена зона на Русе замърсява атмосферния въздух, съобщиха от РИОСВ в крайдунавския град. Изпусканите вредни емисии са засечени след проверка по сигнал на гражданин за неприятни миризми в района на "Напорни тръби" ООД.

Дружеството е въвело допълнителни мощности, без да уведоми инспекцията по Закона за опазване на околната среда. Не са направени и собствени периодични измервания на вредните емисии в обекта от 2 г. насам, уточниха от екоинспекцията. Предстои да се приложат административно-наказателни мерки за констатираните нарушения.
От петък в кв. "Здравец-изток" на ул. "Рига" 36 функицонира втори стационарен пункт, който следи за качеството на атмосферния въздух. Станцията е на Регионалната лаборатория в Русе към Изпълнителна агенция по околна среда. Тя е оборудвана с допълнителни анализатори за контрол на специфични органични замърсители като стирен, тулоен, бензен, сероводород, метан и неметанови въглеводороди.

Както автоматичната измервателна станция в кв. "Възраждане", новият пункт ще измерва и основните замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици 10 микрона, озон и и метеорологични показатели. Вторият стационарен пункт е част от допълнителните мерки след многобройните сигнали за неприятни миризми в източните части на града.

Като един от източниците РИОСВ посочи завода за авточасти на френската компания "Монтюпе" и преди месец запечата производствена инсталация за каруселно леене на алуминий. След жалба на дружеството Административният съд в Русе потвърди заповедта на директора на екоинспекцията Лилия Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони