Музей в Шумен показва пафти-амулети

Историческият музей в Шумен показва над 50 пафти, красили женски колани преди векове.

Уникатите със сребро, позлата и седеф някога са бранили млади невести от зли очи, като са привличали погледите с изяществото си. Носенето им е гарантирало здраве и благополучие. Смятало се, че голямата сила е в изображенията, направени от изкусни майстори. Затова по пафтите се перят пауни, гълъби и орли вият гнезда за семейно щастие.

В музейната колекция има редки екземпляри с корони и лъвове - символи на свободна държава, най-вероятно притежание на будни българки. Могат да се видят и пафти със смесени архитектурни мотиви - полумесец и църковно кубе с кръст в едно.

Всичките си наблюдения за "Пафтите - накит и амулет" в книга на български и английски ще разкаже д-р Ирина Витлянова, завеждащ отдел "Етнография" в музея. Интересът й да подреди изложба само от пафти и да разгадае орнаментиката им дошъл след проучване на български носии от Провадийско. Красивите коланни украси са били неразделна част от женското облекло до началото на XX век, когато навлизат градските моди. Все по-често ги вплитат дизайнери и сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони