Над 100 ареста за купуване на гласове (обзор)

Главният прокурор иска три имунитета на кандидати за местната власт

Обвинител №1 свали защитата от ром, заплашвал тв репортерка

Мащабна акция на МВР, ДАНС и прокуратурата стартира вчера срещу търговци на гласове и трафиканти на имигранти в цялата страна. За операцията съобщи сутринта премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че 1000 души ще бъдат арестувани, но по-късно през деня уточни, че задържаните са “над 100”.

“От 6 ч сутринта тече акцията. Проверих ги в 6,30 и вече бяха започнали с обиските. Операцията е проведена по предварителни разработки. Много се работи в последния месец по всички сигнали за купуване на гласове”, каза министър-председателят по Нова ТВ.

60 души, заподозрени за търговия, били прибрани за разпит в полицията в Хасково, съобщиха оттам. Образувани били 2 досъдебни производства и съставени предупредителни протоколи.

В Петрич бил арестуван секретарят на общината Туфчо Сандъкчиев. Депутат от управляваща партия подал срещу него сигнал, че плаши с уволнение чиновници, които не симпатизират на сегашния кмет, който отново се кандидатира. Сандъкчиев получил сърдечна криза в килията и бил преместен в болница. Той имал условна присъда от 2012 г. за съставяне на документ с невярно съдържание.

Арестуван бил и Денис Ахмед, който дал на трима души в шуменското село Царев брод по 20 лв., за да гласуват за един от кандитите за кметове там.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес 3 искания за снемане на имунитети на кандидати за местната власт. Едното е срещу кандидат за общински съветник от Левски, който заплаши с убийство репортерка от Нова тв след нейно разследване, че в листите на ръководената от него партия има човек от джебчийската мафия. Второто е за мераклия за общински съветник в Бургас, който заедно с пастор от евангелска църква посетил бургаското село Извор, дарил по една печка за отопление на шестима гласоподаватели и им обещал по една пералня, ако дадат вота си за неговата партия. Третото искане на Цацаров е да се свали защитата на кандидат за кмет на община Първомай, който отглеждал марихуана.

МВР съобщи, че на горещия телефон за изборни нарушения на 22 октомври се получили 65 сигнала.

Полицията вкара зад решетките и 91 участници в нелегалния трафик на хора. Задържани има в София, Пазарджик, Видин, Бургас и другаде. Районната прокуратура на Стара Загора е образувала бързо производство срещу Васил В.( 51 г.) от Черногорово, който бил хванат след преследване да прекарва с микробус 26 нелегални от Сирия и Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право