Метеоролози обясниха защо зимата е топла

Турски военен конвой влезе в сирийския град Идлиб

Задържаха шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

Куентин Тарантино стана баща

Глобиха 58 пешеходци само за ден в Търновско Проверени са и 93 автомобила

Четвърта жертва на коронавируса в Италия

Спипаха шофьори с наркотици при акция в Търново и Лясковец

С 46 милиона лева обучават стиденти в реална работна среда

Премиерът: Броят на българите, завърнали у нас, расте около четири пъти по данни на НСИ

Младеж пострада при катастрофа в Търново Зад волана на колата е било 18-годишно момиче

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския театър

Мъж нападна полицаи с кирка, след като със сина му пребиха пенсионер

Младо момиче се хвърли пред влак на гара Септември

Турция предлага общи гранични патрули с България

Чуждите инвестиции са твърде малко През 2019 г. текущата сметка отбелязва рекордно положително салдо

Затваряме границите за бежанци заедно с Европа (обзор)

България, Сърбия и Румъния ще затворят границите си за бежанци и мигранти, ако бъдат затворени границите на останалите европейски страни. За това се обединиха премиерите на трите държави Бойко Борисов, Александър Вучич и Виктор Понта.

Те се събраха на среща в София ден преди свикания в Брюксел Европейски съвет, на който ще се разглеждат проблемите с бежанската вълна. Трите балкански държави излизат с обща позиция и настояват да се разработи стратегия за справяне с бежанците, тъй като в момента не е ясно какво ще се случи.

„Не само че не виждаме светлина в тунела, но прииждат все повече бежанци. Не просто трябва да бъдат приети, но трябва да помислим какво ще се случи с тях – къде ще живеят, какво ще работят, къде ще учат. Идва зима, стоят на студено, стават агресивни, и нас да ни изкарат на студа, и ние ще станем“, каза Бойко Борисов след срещата.

„България и Румъния са далеч по-добри в охраняването на европейските граници, отколкото половината евространи. Ако ЕС затвори своите граници, ще ги затворим и ние, няма да се превърнем в буферна зона между Турция и Европа“, допълни българският премиер. По думите му трите балкански страни „са притеснени от усиленото строителство на огради по границите в Европа“, но не уточни кои държави освен Унгария визира.

„Позицията ни е ясна – икономическите емигранти трябва да бъдат върнати откъдето са дошли, статут трябва да бъде даден само на политическите бежанци“, каза Борисов.
„Има три важни фактора, зад които заставаме като страни.

Първо, бежанците не са проблем само на района, а на цяла Европа. Второ, солидарни сме с ЕС и трето, готови сме да поемем исканите от нас отговорности и да подкрепим Сърбия и България в опазването на границите на съюза“, коментира румънският премиер Виктор Понта.

„Правим всичко възможно, за да се справим с бежанците. В началото не гледахме добре на инициативата да се строят огради, но ако и останалите го направят, ще ги последваме. Не може на териториите ни да останат 2-3 млн. чужденци“, каза сръбският премиер Александър Вучич.

Той допълни, че връщането на бежанци от Западна Европа също не е възможно. „Когато ни върнат бежанците, ние трябва да ги върнем на България, която няма споразумение с Турция. Не можем и да ги задържим насила у нас, очевидно те не искат – какво да правим тогава?“, запита Вучич.

Според българския премиер има три сценария пред Европа – да бъдат затворени границите, ЕС да подпомогне Турция и Ливан да задържат бежанците при тях или ЕС да се предаде пред проблема.

Затягат контрола в Западните Балкани

Споразумение, подготвяно от граничната агенция на ЕС „Фронтекс“, предвижда затягане на контрола на границите на Западните Балкани, за да се пресече пътят на бежанците към по-богатите страни в Европа, съобщава ДПА. Документът предвижда затягане на контрола в Гърция и изпращане на 400 граничари в Словения.

Това може да пренасочи бежанците от Турция направо към България, предупреждава „Фронтекс“. Според агенцията заради затягането на контрола на Западните Балкани ще се усилят опитите за нелегално проникване в общността през Южните Балкани, най-вече България и Гърция. Кореспондентът на сайта Клуб Z в Брюксел цитира писмо на изп. директор на агенцията Фабрис Лежери:

„Трябва да бъдат създадени адекватни възможности за прием на голям брой хора, които ще бъдат блокирани в Гърция и в България заради процедурите на граничен контрол и даване на убежище. Не трябва да се разрешава мигрантите в приемните центрове да се движат свободно“.

Според Лежери трябва да бъдат усилени границите на България, Сърбия и Румъния.

Взимат пръстови отпечатъци на бежанците

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще предложи план от 16 точки на обсъждане на днешната минисреща на върха на лидерите от балканските и централноевропейските страни, през които преминава бежанският поток, предаде АФП. България ще бъде представлявана от премиера Бойко Борисов.

Сред мерките, които Юнкер предлага, е всички държави да вземат пръстови отпечатъци на пристигащите в тях мигранти и да ги регистрират. На тези, които откажат регистрация в първата страна от ЕС, да им бъдат отнемани правата за искане на убежище, предвижда планът. Той настоява да не се прехвърлят мигранти в съседни страни без съгласието на тези държави.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.