Наливат 13 млн. лв. в "Левски"

„Левски“ ще увеличи уставния си капитал с 13 млн. лв. Капиталът от 30 669 974 лв. ще стане 43 669 974 лв. Ще бъдат издадени 13 000 000 обикновени поименни акции с право на глас, всяка по 1 лв. Новият акционер, който не е обявен, ще ги придобие по тази цена. Общото събрание на 23 ноември ще фиксира промяната.

Тогава ще има нови хора в Надзорния съвет, който ще е с друг председател вместо Тодор Батков, предстоят рокади и в Управителния съвет. Един шефски пост ще има за Иво Тонев, за другия - ще видим, като Александър Ангелов е сред вариантите.

Адвокатът, както и другите двама настоящи собственици Тонев и Николай Иванов, няма да придобиват повече акции. Така новият, четвърти собственик, поне според обявените цифри, ще държи основния пакет. Тези 13 млн. акции са почти 33,3% от бъдещия капитал. Ангелов, Тонев и Иванов държат равни дялове. Поне на теория те би трябвало да останат с по около 22%.

Естествено бъдещият четвърти собственик може да отстъпи част от своя дял примерно на фенска организация, и така да остане с по-малко проценти.

Конкретиката засега е тема предимно за клюки, в „Левски“ обичат да помълчат. Възможно е сумата от 13 млн. лв. да покрие даваното от генералния спонсор „Виваком“ по 3-годишен договор и компанията да вземе водещ дял в клуба.

Какво ще прави „Левски“ с парите? Приоритет остава уреждането на стари задължения, най-вече към НАП. „Сините“ плащат на хазната разсрочено по „железен“ договор с обезпечение (вероятно е заложена и емблемата) и с фиксирани дати. Очертава се обаче „Герена“ предсрочно да уреди задълженията.

Ще има пари и за зимна селекция, която няма да е скъпа. И поне засега не става въпрос за стоварени наведнъж 13 млн. лв.: „Харчете!“ Обявеният през юли годишен бюджет на „Левски“ е 6,5 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ