Над 1/3 от българите не знаят, че се провежда и референдум

Над една трета от българите не знаят, че освен местни избори, тази неделя се провежда и референдум. Това показват данните от национално представително проучване на „Галъп” за обществените нагласи към местния вот и националното допитване, направено по поръчка на Нова телевизия и Българската национална телевизия.

91% от анкетираните посочват, че на 25 октомври се избират местни органи на властта, докато едва 64% знаят, че ще се гласува и на референдум. Близо 10 на сто от запитаните изобщо не знаят за какво се гласува.

81% от анкетираните са заявили, че кампанията за референдума не им е повлияла. Едва 1/10 от хората твърдят обратното, а 5% коментират, че изобщо не е имало кампания. „Опитът от такива изследвания показва, че около 30% от хората вземат решения по време на кампанията”, коментира в студиото на „Събуди се” Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл болкан“. „Все пак този референдум трябва да има по-висока активност от референдума за АЕЦ „Белене”, защото той съвпада с изборите. Така гласи логиката”, каза още той.

Освен това близо 10 на сто от запитаните твърдят, че през последните дни на тях, или на техни близки са били предложени пари, за да продадат гласа си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини