Ето най-фрапантните нарушения в изборния ден

Сто двайсет и пет жалби са постъпили в Централната избирателна комисия към този момент, съобщи говорителят ЦИК Камелия Нейкова, цитиран от "Дарик". Сред по-фрапантните нарушения е сигнал за село Пчеларово, община Генерал Тошево, където членовете на СИК не са давали бюлетините за кмет на община на хората. Гласували са над 100 избиратели, които в момента са връщани, за да могат да гласуват отново.

В село Мененкьово, община Белово бюлетините са откъсвани с отрязъка, който трябва да остане в кочана, а в София в 88 училище, 17-та секция, бюлетините, след откъсване на отрязъка са разтваряни и се е виждало гласуването на избирателите.

В 14:20 часа е възстановено гласуването в село Поточница, община Крумовград, където изборният ден започна с гаф, тъй като в бюлетината с кметове за кметства е вписан само единият от двамата кандидати.

В МВР и прокуратурата във Видин е получен сигнал, че в част от комисиите има химикалки с „изчезващо" мастило. Освен това се проверява и сигнал за това, че общински съветник в ромската махала контролирано води хората да гласуват.

Кандидат за кмет се сби с член на СИК. Кандидат за кмет на община Антоново се е сбил с член на избирателната комисия в село Трескавец. „Помолили са кандидатът за кмет да напусне секцията, но той отказал. След което се нахвърлил върху опонента си член на СИК", потвърди председателят на общинската избирателна комисия в Антоново Райка Владимирова.

Заради продължаващия технически проблем със сайта на централната комисия, все още не е ясна актуалната избирателна активност за страната. Предстои в кратки срокове да бъдат оповестени данните за активността към 13:30 часа.

До момента изборният процес в страната протича спокойно, информира МВР.

До 14.00 часа днес са получени 220 сигнала за нарушения на изборния процес. Оказано е съдействие на 17 избирателни секции. Звената на дирекцията "Български документи за самоличност" са издали 497 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност. На тел. 112 са получени 135 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес, които са предоставени на съответните областни дирекции за извършване на проверки. На откритата линия в ситуационния център в МВР са получени 20 сигнала, съотносими към дейността на министерството.

До 12 ч. днес прокуратурата е образувала 92 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите при провеждането на местните избори и националния референдум.

Трима души вече са ефективни присъди за лишаване от свобода, като за две от тях наказанието е наложено след одобрено от съда споразумение с прокуратурата.

Образуваните към момента преписки са 777.

По всички сигнали за извършени престъпления против политическите права на гражданите се извършват проверки.

След като главният прокурор поиска от ЦИК още един имунитет на кандидат за кмет, броят на поисканите имунитети на кандидати за кметове и общински съветници става 10.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини