Наказват комисия за липсващи бюлетини в Русе

Секционната избирателна комисия 204 в дом "Милосърдие" в Русе ще отнесе до 200 лв. глоба за късно открит кочан с бюлетини за кандидати за кметове и общински съветници. "Съставен е акт за нарушени изборни права, предстои да се издаде наказателно постановление", съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в крайдунавския град Асен Станчев.

Две политически сили са алармирали, че в СИК 204 около 25-29 обитатели са гласували до 10,30 ч. само за националния референдум. Другите бюлетини са се появили към 12 ч. Застъпник дори е видял, че санитарки са се подписвали вместо хора в инвалидни колички.

Постъпили са общо 4 жалби на партийни щабове за лоша организация с недостатъчно паравани за гласуване и дълго чакащи избиратели, манипулации и натиск от секционни избирателни комисии в полза на националния референдум. Оплакванията за неправомерна агитация в социалните мрежи са оставени без уважение, тъй като "това не е медийна услуга" според решение на ЦИК.

Русенската районна прокуратура проверява сигнал за купуване на гласове в един от кварталите на града. За търговията с бюлетини е подаден сигнал по обед, без конкретна информация. Той се изяснява от Икономическа полиция в ОДМВР.

Към 17 ч. активността за местните избори в община Русе е 26%, а за националния референдум е 23%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони