До 300 лв. глоба за куче без каишка

Проект за промени във ветеринарния закон

Глоби ще има и за кучета, пуснати извън дворовете в селата

Санкциите ще се налагат само от държавни ветеринари, които са 280 на брой

Глоби от 50 до 300 лева ще отнасят собствениците на кучета, които са оставили любимците си без надзор, или са ги пуснали без каишка в населено място. Санкциите се въвеждат от Българската агенция за безопасност на храните и ще важат независимо дали животните се скитат из селата или градовете на страната. Това става ясно от проект за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

“Стопанин, който пусне или допусне куче извън мястото му за отглеждане без придружител, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение от 100 до 300 лв. Наказанието ще се налага и на стопанин, който пусне или допусне свободно движение на куче в населено място без повод, който да се държи от придружител”, гласи законовата промяна.

Санкциите ще се налагат от официалните ветеринарни лекари, които са и държавни служители. Те са 280 на брой. “Държавните лекари ще налагат глобите, а не частнопрактикуващите ветеринари, за да се предотвратят всякакви съмнения за потенциален конфликт на интереси. Надали частен лекар, който лекува кравата на даден стопанин, ще тръгне да го глобява за кучето му”, посочиха пред “Труд” от ведомството на Десислава Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини