Сидеоров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Кметът на Търново представя в спортното министерство осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище

Израелски сателит засне най-модерния руски изтребител в Сирия

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Против данък вредни храни се обявиха и учени

Здравното министерство не е потърсило експертиза

Ректорът на Университета по хранителни технологии предлага да се засили контролът върху качеството

Готвените промени в т.нар. данък вредни храни бяха сред основните теми на международна конференция с участието на учени от 13 държави и 18 родни научни институции, организирана от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

“Имам резерви за това, че здравословният начин на живот и хранене могат са се възпитават чрез данъци. А и в сегашния закон за храните няма понятие “вредна храна”, т.е. по силата на този закон, ако една храна е вредна, тя не би трябвало да се пуска на пазара”, коментира ректорът на УХТ проф. д.т.н. Кольо Динков. Той не вижда публична обосновка на проектозакона за данък върху общественото здраве, лансиран от министрите на здравето и спорта Петър Москов и Красен Кралев. Експертиза не била търсена нито от специалистите на УХТ, нито от Съюза по хранително-вкусова промишленост.

“УХТ има нужните лаборатории и специалисти, така че да се засили качеството на контрола върху храните, за да няма подвеждаща информация върху етикетите. Именно в това виждам възможността научните ни звена да играят активна роля”, допълни проф. Динков.

Най-големите асоциации на производителите на хранителни продукти и напитки вече се обявиха срещу въвеждането на т.нар. данък вредни храни. “Данъкът ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат”, категорични са от фирмите. Според асоциацията има три основни аргумента срещу въвеждането на данъка. Първо – здравните мотиви са недоказани. Второ, ако се обложат предлаганите съставки на храните и напитките, ще се ограничи незначителна част от общото потребление на сол с 1%, на захар с 6% и на напитки с 3%. Трето, няма да има повишение на приходите към бюджета, а обратното, смятат производителите. Те прогнозират, че ако поскъпнат храните, българите ще се насочат към по-евтини продукти, които използват съставки заместители. От асоциациите предупреждават, че въвеждането ще намали с 27,4 млн. лева приходите от данък върху физическите лица и с до 90 млн. от данък ДДС и корпоративен данък. Отделно ще бъдат съкратени минимум 4000 работни места, пише в позицията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.