На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Против данък вредни храни се обявиха и учени

Здравното министерство не е потърсило експертиза

Ректорът на Университета по хранителни технологии предлага да се засили контролът върху качеството

Готвените промени в т.нар. данък вредни храни бяха сред основните теми на международна конференция с участието на учени от 13 държави и 18 родни научни институции, организирана от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

“Имам резерви за това, че здравословният начин на живот и хранене могат са се възпитават чрез данъци. А и в сегашния закон за храните няма понятие “вредна храна”, т.е. по силата на този закон, ако една храна е вредна, тя не би трябвало да се пуска на пазара”, коментира ректорът на УХТ проф. д.т.н. Кольо Динков. Той не вижда публична обосновка на проектозакона за данък върху общественото здраве, лансиран от министрите на здравето и спорта Петър Москов и Красен Кралев. Експертиза не била търсена нито от специалистите на УХТ, нито от Съюза по хранително-вкусова промишленост.

“УХТ има нужните лаборатории и специалисти, така че да се засили качеството на контрола върху храните, за да няма подвеждаща информация върху етикетите. Именно в това виждам възможността научните ни звена да играят активна роля”, допълни проф. Динков.

Най-големите асоциации на производителите на хранителни продукти и напитки вече се обявиха срещу въвеждането на т.нар. данък вредни храни. “Данъкът ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат”, категорични са от фирмите. Според асоциацията има три основни аргумента срещу въвеждането на данъка. Първо – здравните мотиви са недоказани. Второ, ако се обложат предлаганите съставки на храните и напитките, ще се ограничи незначителна част от общото потребление на сол с 1%, на захар с 6% и на напитки с 3%. Трето, няма да има повишение на приходите към бюджета, а обратното, смятат производителите. Те прогнозират, че ако поскъпнат храните, българите ще се насочат към по-евтини продукти, които използват съставки заместители. От асоциациите предупреждават, че въвеждането ще намали с 27,4 млн. лева приходите от данък върху физическите лица и с до 90 млн. от данък ДДС и корпоративен данък. Отделно ще бъдат съкратени минимум 4000 работни места, пише в позицията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.