Омбудсманът Манолова: ЦИК да осигури допълнителни експерти за приемане на изборните книжа в „Арена Армеец”

Като отчитам факта, че Централната избирателна комисия (ЦИК) и Общинската избирателна комисия (ОИК) - София са независими органи и апелирам към тях да създадат хуманно и нормално отношение към представителите на секционните избирателни комисии - (СИК).

Това коментира омбудсманът на Република България Мая Манолова, във връзка със създалата се ситуация в зала „Арена Армеец” с преброяването на бюлетините от проведените местни избори.

„Смятам за наложително ЦИК да подпомогне с допълнителни експерти работата на ОИК – София. До колкото разбрах ОИК е отказала помощ от ЦИК с експерти.

Според мен това трябва да се промени. Трябват хора, които са обучени и са работили в изборите, с каквито разполага ЦИК да бъдат включени в процеса на приемане на протоколите и на всички изборни книжа и чували с бюлетини”, заяви омбудсманът на република България.

„Междувременно на всички представители на СИК, които се намират в зала „Арена Армеец” трябва да бъдат осигурени нормални условия, защото случващото се граничи с нарушаване на основни човешки права на хората ангажирани в изборния процес”, каза още Манолова.

Апелирам ЦИК да осигури допълнителни експерти за приемане на изборните книжа в зала „Арена Армеец". Необходима е една по-добра координация между ОИК-София и ЦИК”, заяви омбудсманът.

„В резултат на това взаимодействие целият експертен потенциал, с който разполага ЦИК , целият процес по приемане на изборните книжа трябва да бъде максимално ускорен. Могат да бъдат обмислени и други подходящи мерки, които да запазят здравето на хората, които са ангажирани с изборния процес. За мен е наложително те да получат още един допълнителен почивен ден, да се осигури допълнително заплащане, необходими количества храна, вода и свободен достъп до необходимите им помещения”, допълни тя.

„Задължително е да се усили експертният потенциал, на тези които приемат изборните книжа. Да се създаде такава организация, която да позволи това да се случва на повече пунктове. Няма друг начин да се ускори този процес. Трябва да бъдат включени всички експерти и хора, с които разполага ЦИК, за ускоряване на този процес. На въпрос защо се достигна до тези безредици, омбудсманът отговори, че има време да бъде коментирано това сега, важно е да се вземат адекватни действия и да се приемат решения, за да може изборният процес да приключи на време.

„Призовавам да се осигурят изборни експерти с каквито ЦИК разполага. Апелирах към тях да подпомогнат с хора и експертиза работата на хората от ОИК-София”, разясни Манолова.

„До момента не мога да се свържа с ОИК- София, за да ги убедя да приемат помощ от ЦИК. Ако не успея да се свържа с тях, съм готова да отида на място”, каза още омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини