Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Отровни гъби натръшкаха четирима, баба бере душа

Лавината от гъбни отравяния, която тръгна от началото на октомври, продължава да пълни клиниката по токсикология във Военноморска болница. Над 20 души с хранителни разстройства са потърсили помощ за по-малко от месец.

Повечето случаи са били сравнително леки, но през последните дни медиците са лекували четирима души с тежки увреждания.

Трима от пациентите развили психози, след като се гощавали с пантерки. Опасните двойници на ядливите бисерни гъби съдържат иботенова киселина, подобна на атропина. “Тя предизвиква дезориентация, халюцинации и дори гърчове. Човек буквално полудява за около денонощие. В такива случаи медицинската помощ е неотложна”, обясни началникът на клиниката доц. Снежа Златева.

Лекарите спасили тримата гъбари, но още се борят за живота на 72-годишна варненка, объркала силно токсичните мухоморки с ядливи млади сърнели. От 5 дни жената бере душа в токсикологията и въпреки усилията на екипа още е в тежко състояние.

Пред медиците пенсионерката обяснила, че от дълги години се запасява за зимата с диворастящи гъби от горите край града и досега не е правила грешки.

Брането на много разпространените у нас сърнели обаче е коварно занимание, което крие риск за живота, коментираха опитни гъбари. Според тях масово мераклиите търсели млади екземпляри, защото са по-вкусни. В ранна фаза на растеж обаче, когато този вид ядлива гъба не е достигнала 10 см височина, тя много прилича на силно токсичните бяла или зелена мухоморка. Отровата им уврежда тежко черния дроб и бъбреците. Затова отбягвайте малките сърнелки, съветват дългогодишни берачи.

Токсиколозите са по-крайни. Те отново апелираха жителите на Варна и околните общини да не се поддават на изкушението да си набавят безплатно за готвене и зимнина каквито и да е диворастящи гъби. “След дъждовете горите и поляните са пълни с тях, но много от екземплярите са отровни. Затова купувайте гъби само от лицензирани търговци”, призова за пореден път доц. Златева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.