Ана Моура, певица: Има ли любовна мъка, има изкуство

Красив глас и красива външност, творчество, изпълнено със силни емоции, които само фадото може да предаде и албум, заслужил си петорно платинен статус. Ана Моура има какво да предложи на българската публика. Прекрасната португалка идва за втори концерт у нас на 29 октомври в зала 1 на НДК. Дни преди шоуто “Труд” разбра от певицата какво готви за концерта си в София, какъв е Принс извън сцената и какво й дава фадото.

- Ана, 5 години минаха от предишния ви концерт в България. Какво се промени оттогава?

- Много неща. Започнах с Desfado - приключение, с което се опитвам да въведа във фадото нови елементи, които преди не се свързваха с него. Групата ми сега е квинтет заедно с мен. Към традиционното фадо трио добавям кийборд и барабани. Този път българската публика ще види различно шоу, с различни песни, други музиканти.

- Как изминалото време се отразява на творчеството ви? Ако сравните това, което сте записали в началото на кариерата си, и сега...

- Винаги се старая музиката ми да отразява това, което преживявам. Особено когато става въпрос за текстовете, трябва да разпознавам себе си или поколението си в песните. Сигурна съм, че сега съм много различен изпълнител от времето, когато започнах, но се старая да не мисля много върху това, просто се опитвам да бъда вярна на себе си във всяка една песен.

- Как според вас се е променило самото фадо през годините? Как съхранявате връзката между класическото фадо и по-съвременните му варианти?

- Не съм сигурна, че фадото се е променило. Мисля си, че си е същото и продължава да предава това, което само фадото може. Внасям в музиката си някои други елементи, за да създам своето индивидуално звучене и да изградя музикалната си идентичност. Но въпреки всичко в душата ми фадото си остава фадо.

- Помните ли първия си досег с музиката?

- Всичко започна, когато бях много малка. И двамата ми родители са музиканти аматьори и често прекарваха уикендите с приятели, свирейки и пеейки. Стана ми ясно още когато бях малко дете, че музиката и особено фадото ще бъдат много важни за мен.

- Фадото предава много силни емоции. Има ли нещо, което то не може да бъде изразено с него?

- Не мисля. Фадото е за чувствата и за живота. Мога да “използвам” фадо и когато съм тъжна, щастлива, сама или с компания. Точно затова фадото може да бъде много мощно оръжие за изразяване на емоции и на самия живот.

- Полезни ли са любовните страдания за изкуството?

- Убедена съм, че са полезни.

- Мик Джагар остава запленен, след като гледа едно от участията ви. Вас какво ви впечатли от работата ви с Rolling Stones?

- Те са легенди! Изиграли са много голяма роля в музиката през последните 50 години, така че беше голям жест от тяхна страна да ме поканят да работя с тях. Почувствах се наистина голяма късметлийка и благословена да бъда с тях.

- Кой е най-запомнящият се контакт с публиката ви до момента?

- Всяка вечер носи изненади. Обичам да пея навсякъде, но за мен винаги е специално изживяване, когато съм далече от дома, на място, пълно с хора, които не говорят езика ти, но знаят песните ти, имат албумите ти. Винаги се чувствам много щастлива да мога да правя това, което обичам, навсякъде по света.

- Принс се оказа голяма почитател на фадото и на вас, разбира се. С какво Принс, с когото имахте по-близък контакт, се различава от този, когото виждаме на сцената?

- Има страхотно чувство за хумор. Според мен това е основната разлика, защото всичко останало може да видим и да усетим във всяка от песните, които изпълнява. И всъщност дори и чувството му за хумор се усеща от време на време на сцената.

- Имате толкова красив глас и самата вие сте красива жена. Предполагам, че имате много обожатели.

- Благодаря ви за комплиментите! Както вече казах, чувствам се благословена заради всичката любов и вниманието, което получавам от хората по целия свят. Всички жертви, които правя с летища, полети и други, правя всичко това, като непрекъснато в мислите ми е уважението, което изпитвам към феновете си.

- А вие самата на кого се възхищавате?

- Толкова много са... Том Уейтс, Ник Кейв, Стиви Уондър... Но най-много ми е повлияла Амалия.

- Работите ли вече по следващия си запис? Обмислете ли да опитате нещо различно?

- Точно довършваме записите сега. В Португалия ще излезе през февруари или март следващата година. Мисля, че е много красив и различен албум. Надявам се хората да го харесат! Само така има смисъл да продължавам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица