По 30 000 коли на ден минават през Владая

Всеки ден по около 30 000 коли пътуват между Перник и София през прохода Владая в двете посоки. Това показват данните от новата система на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за автоматизирано броене на трафика, съобщи Мирослав Ценов от АПИ. На практика там би трябвало да има магистрала, докато сега почти целият път е с общо три ленти.

За сравнение - по Южната дъга на Околовръстното шосе, която е с три пъти повече ленти от Владая, минават по 25 000 коли на ден. В същото време по другия път за влизане в столицата от западна посока освен Владая - магистрала „Люлин“, средният трафик е 15 000 коли на денонощие, показват данните. Аутобанът обаче се ползва предимно от камиони, на които е забранено да минават през Владая.

Системата за автоматично броене включва 100 преброителни пункта в страната. Камерите, монтирани на всеки пункт, не могат да засичат скоростта на колите и да различават регстрационните номера, тяхната цел е да определят само габаритите. Неотдавна от Пътна полиция се оплакаха, че АПИ не й позволява да монтира на пунктовете нейни камери и радари. Според фирмата, която е монтирала рамките над пътищата, това може да стане само на около 30% от съоръженията. На останалите рамките са Г-образни и при претоварване с още техника може да се счупят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика