ЦИК предлага допълнителни възнагражденията за чакащите повече от 24 часа в "Арена Армеец"

ЦИК ще предложи на МС хората, които чакат повече от 24 часа за предаването на изборните протоколи, да бъдат възнаградени допълнително. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на брифинг, предаде Фокус.

"Във връзка с възникналата ситуация тази сутрин ЦИК взе решение на свое извънредно заседание да направи предложение в Министерски съвет членовете на секционните избирателни комисии, които са носители на протоколите и повече от 24 часа са ангажирани с това да извършат тази дейност да получат допълнително възнаграждение, както и за деня 27 октомври да бъдат освободени от служебните си задължения", заяви Нейкова. Тя допълни, че в късният следобед ЦИК е взела решение, което е определило поименен състав от допълнителни сътрудници, които са били в ЦИК за подпомагането на приемането на протоколите от 263 общински избирателни комисии. "ЦИК, която е в състав от 20 членове трябва да приеме 42 640 протоколи от секционни избирателни комисии. В момента този процес продължава, въпреки това ние сме пренасочили наши сътрудници, които в момента може би вече са в зала "Арена Армеец", за да подпомогнат дейността на ОИК София", каза още тя.

48 часа е законовият срок, в който трябва да бъде обявен резултатът на територията на изборните райони. Това каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по време на брифинг, предаде Фокус.

Тя допълни, че ЦИК има уверението на ОИК-София, че това ще се случи. "Ако се наложи ще бъдат изпратени още сътрудници от ЦИК в зала "Арена Армеец". Не е възможно членове на ЦИК да отидат да подпомогнат дейността първо, защото ЦИК е органът, който приема протоколите от общинските избирателни комисии и няма как да работи в две качества и второ, защото в почти цялата страна всички ОИК са приключили своята работа, като в половината от тях протоколите са обработени на 100% и те пристигат при нас. Така че работата е денонощна и непрекъсната и при нас в ЦИК", коментира Нейкова. Тя обясни, че председателят на ЦИК е в непрекъсната връзка с ръководството на общинската избирателна комисия, което е потвърдило, че с наличният техен ресурс ще се справят със ситуацията и са уверили, че ще се изпълнят законовите задължения в рамките на определения в Изборния кодекс текст. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини