В Шумен парламент от 9 партии

Пъстър местен парламент с представители на 9 партии се очертава да има Шумен. Общо 41 са местата и най-много от тях 14 ще заемат ГЕРБ. БСП ще имат 7 местни парламентаристи /при 16 предишния мандат б.а./. Заради добрия си резултата Реформаторския блок вкарва също 7 души. ДПС ще имат група от петима. По двама съветници ще имат и АБВ, НФСБ и Патриоти за Шумен. Атака и Народен съюз са успели да спечелят по едно място.

Феноменът 15/15 отново се проявява при гласуването и заради него в местния парламент се очертава да влязат хора, поставени на крайни позиции в листите. Пример е НФСБ - 12-та в листата става втора. При ДПС случаят е с N7 Менент Шукриева, която измести вторият в листата.

При БСП 8-та Живка Тонева, досегашен зам.кмет по култура на Шумен, става втора с 493 преференции и най-вероятно част от тях се дължат на съвпадение на място и номер на пратията. Тя е сред рекордьорите по персонални лайкове. Изпреварват я само двама души от листата на ГЕРБ - водачът проф.Стефан Желев/593/ и третият арх.Светлозар Тусузов/866/, чието място също съвпада с номера за гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони