Преобразяват 106-годишната сграда на варненска гимназия В двора й ще бъде реставрирана чешма от 1888 г.

Фолк звездата Лияна тренира и под дъжда (ВИДЕО)

Премиерът Борисов в Брюксел: През юли ще бъде разгледана кандидатуратa ни за ERM-II

Бизнесът на нова среща за тока с властта през март, след това решават дали ще протестират

Бум на хепатит А в Сунгурларе

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Украински министър се присъедини към поставените под карантина 72 души, евакуирани от Ухан

98-годишната Айрис Апфел – най-цветната и усмихната модна икона

Спецоперация срещу битовата престъпност в силистренското село Айдемир

САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Съветник на Румяна Бъчварова: Сидеров е имал психически срив

„Това, което се случи в неделя, за мен е някакъв психически срив при този човек. 60-годишен човек, баща от един месец, броди по софийските улици, влиза в НАТФИЗ, търси наркотици“. Това каза пред БНР Тома Биков – съветник на вътрешния министър Румяна Бачварова.

„Това вече не е игра. Клекшопът на улица „Раковски“ беше, но това, което се случи след това, според мен, беше просто фира от страна на г-н Сидеров“, каза още Биков.

Според съветника по коалиционните въпроси полицията се е съобразила със законовите правила и конституцията, които покровителстват и привилегироват Сидеров и останалите народни представители, по силата на членове в Конституцията, писани през 1990 г., за да предпазват от репресии опозиционните представители. Той отрече конспиративните теории около станалото в неделя.

„Съдебната реформа никога не е зависела от гласовете на Сидеров”, увери Биков.

Актьорът Калин Пачеръзки коментира, че искането на актьорите е „поне“ за снемане на имунитета на Сидеров. Според него политикът гравитира в пространството около НАТФИЗ, защото за обществото е лесно да приеме хората, които се занимават с изкуство, своеволни личности, които биха злоупотребили с наркотици, но Сидеров е преминал границите.

„Да отидеш при най-беззащитните, тези, които тепърва прохождат и още нямат представа за средата, в която ще трябва да развиват кариерите си, това е жалко!“

Пачеръзки е останал с впечатление, че актьорите се готвят за продължителни протести.

„За пръв път от доста време насам управляващото мнозинство не промени по никакъв начин Изборния кодекс, приет от предишното, и не промени състава на ЦИК”, обясни още Биков във връзка със скандалните събития в Арена”Армеец”.

„За съжаление, според мен, промените, които се случиха през последните два дни, са заложени в закона и в Кодекса – и прекалено усложненият процес на провеждане на изборите, недомислици. Този кодекс беше приеман в едно време, когато по улиците на София имаше протести, контрапротести, граждански организации… Всеки тогава беше станал специалист по изборно законодателство.“

Според Биков, в държавата има опитни специалисти по изборно законодателство и трябва да се обръщаме към тях при бъдещи промени в изборните правила, които трябва да бъдат „железни“, защото всеки пробив в тях „подлежи на пробив от едни или други сили“.

„Там, където ГЕРБ и ПФ, ГЕРБ и РБ се явяват един срещу друг, да бъдат по-внимателни, защото на други места ГЕРБ ще трябва да получава подкрепа от РБ и ПФ. В този смисъл, според мен, през тази седмица по-скоро ще има умерена консолидация на управляващото мнозинство. От следващата седмица, според мен, това управляващо мнозинство ще работи много по-консолидирано, отколкото досега“, посочи специалистът.
Биков изтъкна, че на национално ниво има консенсус между членовете на управляващата коалиция и формулата на управление не подлежи на преразглеждане. Според него на настоящите избори за пръв път управляващо мнозинство в страната не инкасира наказателен вот.

„Г-н Миков очевидно иска за изборния провал на БСП отговорност да поемат министър Румяна Бъчварова и министър Томислав Дончев. Това няма да реши проблема на БСП. Дори и да подадат оставки всички министри, които са в сегашното правителство, БСП ще остане с проблемите си. Прехвърлянето на отговорност в такива конспиративни тероии ще изведе БСП от реалния живот“, каза той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.