Каква е разликата между свинята и милиционера?

Нено Димов: Темата за имотите на част от управляващите ми изглежда като начална предизборна кампания

Хвърлиха граната в посолството на Русия в Атина

Русия никога няма да признае Голанските възвишения за част от Израел

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1: А1 ще бъде пионер в развитието на 5G технологията

Започва набирането на оферти за продажбата на имот на семейство Баневи

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация в „Пътна полиция” поради обновяване на софтуерен компонент

Николай Цонков: Висшите учебни заведения са сложни организации, които работят по определен ред и правила

Отбелязваме Световния ден на водата

Индонезийската Garuda отменя поръчката за 49 самолета Боинг 737

Най-малко 47 са жертвите от взрива в завод в Източeн Китай

Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

ЕС е съгласен на отлагане на Брекзит, ако сделката на Мей бъде одобрена от депутатите

Лъвски скок или „план Б“ за България

Кола се вразя в тълпа хора в Китай и уби 6 души Шофьорът е застрелян от полицията

Съветник на Румяна Бъчварова: Сидеров е имал психически срив

„Това, което се случи в неделя, за мен е някакъв психически срив при този човек. 60-годишен човек, баща от един месец, броди по софийските улици, влиза в НАТФИЗ, търси наркотици“. Това каза пред БНР Тома Биков – съветник на вътрешния министър Румяна Бачварова.

„Това вече не е игра. Клекшопът на улица „Раковски“ беше, но това, което се случи след това, според мен, беше просто фира от страна на г-н Сидеров“, каза още Биков.

Според съветника по коалиционните въпроси полицията се е съобразила със законовите правила и конституцията, които покровителстват и привилегироват Сидеров и останалите народни представители, по силата на членове в Конституцията, писани през 1990 г., за да предпазват от репресии опозиционните представители. Той отрече конспиративните теории около станалото в неделя.

„Съдебната реформа никога не е зависела от гласовете на Сидеров”, увери Биков.

Актьорът Калин Пачеръзки коментира, че искането на актьорите е „поне“ за снемане на имунитета на Сидеров. Според него политикът гравитира в пространството около НАТФИЗ, защото за обществото е лесно да приеме хората, които се занимават с изкуство, своеволни личности, които биха злоупотребили с наркотици, но Сидеров е преминал границите.

„Да отидеш при най-беззащитните, тези, които тепърва прохождат и още нямат представа за средата, в която ще трябва да развиват кариерите си, това е жалко!“

Пачеръзки е останал с впечатление, че актьорите се готвят за продължителни протести.

„За пръв път от доста време насам управляващото мнозинство не промени по никакъв начин Изборния кодекс, приет от предишното, и не промени състава на ЦИК”, обясни още Биков във връзка със скандалните събития в Арена”Армеец”.

„За съжаление, според мен, промените, които се случиха през последните два дни, са заложени в закона и в Кодекса – и прекалено усложненият процес на провеждане на изборите, недомислици. Този кодекс беше приеман в едно време, когато по улиците на София имаше протести, контрапротести, граждански организации… Всеки тогава беше станал специалист по изборно законодателство.“

Според Биков, в държавата има опитни специалисти по изборно законодателство и трябва да се обръщаме към тях при бъдещи промени в изборните правила, които трябва да бъдат „железни“, защото всеки пробив в тях „подлежи на пробив от едни или други сили“.

„Там, където ГЕРБ и ПФ, ГЕРБ и РБ се явяват един срещу друг, да бъдат по-внимателни, защото на други места ГЕРБ ще трябва да получава подкрепа от РБ и ПФ. В този смисъл, според мен, през тази седмица по-скоро ще има умерена консолидация на управляващото мнозинство. От следващата седмица, според мен, това управляващо мнозинство ще работи много по-консолидирано, отколкото досега“, посочи специалистът.
Биков изтъкна, че на национално ниво има консенсус между членовете на управляващата коалиция и формулата на управление не подлежи на преразглеждане. Според него на настоящите избори за пръв път управляващо мнозинство в страната не инкасира наказателен вот.

„Г-н Миков очевидно иска за изборния провал на БСП отговорност да поемат министър Румяна Бъчварова и министър Томислав Дончев. Това няма да реши проблема на БСП. Дори и да подадат оставки всички министри, които са в сегашното правителство, БСП ще остане с проблемите си. Прехвърлянето на отговорност в такива конспиративни тероии ще изведе БСП от реалния живот“, каза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.