Разследват 83-годишен, предложил 100 лева на дупничанка за гласа й

Полицейско производство е образувано срещу 83-годишен дупничанин, който предложил 100 лева на своя позната, за да гласува за определена кандидатска листа на вота в неделя, съобщиха от областната дирекция в Кюстендил вчера. От районната прокуратура в Дупница отказаха подробности, не беше съобщено и името на стареца.

Запознати със случая обаче казаха, че дядото имал "любовно увлечение" към жената и й предложил парите, за да я подпомогне, защото имала парични проблеми. Избрал това да стане покрай избора.

Нарушени са политическите права на гражданите в случая, каза шефът на полицейското управление в града ст.-инспектор Борислав Динев, но не коментира как старецът е бил разкрит в продаването на вот. Ако се докаже вината на възрастния мъж, той може да бъде обвинен по чл.167 ал. 2 от НК, по който го грозят от 1 до 6 години затвор или глоба от 10 000 до 20 000 лева, поясниха магистрати вчера. При по-добрия за него вариант може да бъде подведен по чл. 55 от НК, тогава може да получи до 1 година затвор, при това условно.

44 сигнала за нарушения на изборното законодателство в Кюстендилска област са получени за двете седмици преди вота. Всички преписки са докладвани по компетентност на прокуратурата, казаха от областната дирекция на полицията вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони