ГЕРБ взе община на ДПС в Шуменско

ГЕРБ спечели от първия тур две общини в Шуменско, най-изненадващо едната - Никола Козлево е традиционна крепост на ДПС. Там кандидатът на ГЕРБ Ешреф Реджеб печели с 55,8% над досегашният кмет Турхан Каракаш, който ръководи общината два мандата. Другата крепост на ГЕРБ е община Смядово, където Иванка Петрова грабна 74,89% от гласовете.

ГЕРБ водят убедително и в Шумен, смятан до скоро за червен. Идната неделя ще има балотаж между двама депутати Любомир Христов с 37,95% и червеният Иван Иванов с 17,51%. Вотът в Шумен е впечатляващ и с резултатът на Реформаторския блок - техният кандидат Иван Ламбов е трети с 15,34%. В Шумен кандидатът на ДПС депутатът Бюнямин Хасан е четвърти с 9,88%.

ДПС запазва в Шуменско общините - Хитрино /Нуридин Исмаил 83,10%/, Венец /Нехрибан Ахмедова 90,32%/, Каолиново /Нида Ахмедов 70%/ и Върбица /Мердин Байрям 68,44%/.

В община Каспичан на балотаж отиват досегашната кметица от ГЕРБ Милена Недева със значителна преднина пред кандидатката на АБВ. В община Нови пазар битката на втори тур ще бъде между ДПС и ГЕРБ. В старата столица Велики Преслав досегашният кмет от БСП Александър Горчев ще бъде на балотаж със заместника си от ДПС Мустеджан Шабан.

Изборите затрудниха и избиратели, и членове на секционни комисии в Шуменско. В 12,40 часа ОИК-Шумен успя да обработи всичките си 127 секции. Проблемите дойдоха от зле попълнени протоколи и поправки на грешки, което се извършваше в ОИК.

В община Шумен активността бе 45,05% /37 240 гласували/. 5 219 бяха невалидните бюлетини. Сред тях изобилствало от непопълнени, явно неразбрани от гласуващите, а в бюлетината за съветници, били зачерквани само цифрите за преференцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони