Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

600 лева заплата за младите учители (обзор)

Основната заплата на учителите в средното образование ще се увеличи със задна дата от 1 октомври с около 70 лева или 12,6%. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след 45-минутна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

В момента с минимална заплата от 530 лева са постъпващите на работа в училище, които току-що са завършили университет. С повишението тяхната заплата става 600 лева. Средната заплата на учителите ще се вдигне до 890 лева. Увеличението засяга и детските градини, които са част от средното образование, поясни Такева.

В сряда  Министерският съвет ще отпусне 20 млн. лева допълнително за образованието. Допълнителни 96 млн. лева за учителски заплати са заложени и в бюджета за 2016 г., съобщи финансовият министър Владислав Горанов. С промяната средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната.

„Образованието е приоритет и се опитваме максимално да задоволим нуждите му в бюджета“, коментира Горанов. Той допълни, че не може да остави хората в министерствата на отбраната и полицията без заплати и затова е предложил актуализацията на бюджета за тази година с близо 400 млн. лв.

В бюджета за догодина е заложен и ръст с 10% на заплатите в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда, където отдавна има напрежение заради ниските възнаграждения.

Заплатите в НАП и митниците също ще растат, но със символичните 5%. Синдикатите настояват на следващ етап то да достигне поне 8%, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.