19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Ирина Шейк туърква сред група мъже (ВИДЕО)

Екоминистърът: Ще променим Закона за управление на отпадъците

РЗИ-Перник: Резултатите от последните проби от водата са с добри показатели

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Иван Гешев се срещна с посланика на Турция Айлин Секизкьок

Спъват бизнеса на чужденците у нас

Подготвените от външно министерство промени в Закона за чужденците създават условия за корупция и налагат допълнителна административна тежест за чуждите инвеститори. Това твърдят БТПП, икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции.

Cпоред новите текстове, за да получат разрешение за продължително пребиваване в България представителите на чужди фирми, те трябва да бъдат подложени на международно проучване. Според БТПП именно при това проучване ще се създадат условия за корупционни практики.

“Смесват се критерии, отнасящи се до фирми, и критерии, касаещи физически лица”, обясниха от палатата.

“Задават се твърде субективни критерии за оценка, което значително затруднява кандидатстването и получаването на разрешително за продължително пребиваване“, обясниха от агенцията за инвестиции.

В закона например се иска от всеки чужденец, кандидатстващ за постоянно пребиваване, да създаде поне 10 работни места на пълен работен ден.

Миналата година у нас едва 304 души са получили разрешение за пребиване с цел бизнес, сочат данните на Евростат. За сравнение Полша е допуснала по този критерий 206 176 чужденци.

От Министерството на икономиката посочиха, че е нужен диференциран подход при издаването на визи, част от процедурата да бъде съкратена и службите да осъществяват не предварителен, а текущ или последващ контрол.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.