Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Спъват бизнеса на чужденците у нас

Подготвените от външно министерство промени в Закона за чужденците създават условия за корупция и налагат допълнителна административна тежест за чуждите инвеститори. Това твърдят БТПП, икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции.

Cпоред новите текстове, за да получат разрешение за продължително пребиваване в България представителите на чужди фирми, те трябва да бъдат подложени на международно проучване. Според БТПП именно при това проучване ще се създадат условия за корупционни практики.

“Смесват се критерии, отнасящи се до фирми, и критерии, касаещи физически лица”, обясниха от палатата.

“Задават се твърде субективни критерии за оценка, което значително затруднява кандидатстването и получаването на разрешително за продължително пребиваване“, обясниха от агенцията за инвестиции.

В закона например се иска от всеки чужденец, кандидатстващ за постоянно пребиваване, да създаде поне 10 работни места на пълен работен ден.

Миналата година у нас едва 304 души са получили разрешение за пребиване с цел бизнес, сочат данните на Евростат. За сравнение Полша е допуснала по този критерий 206 176 чужденци.

От Министерството на икономиката посочиха, че е нужен диференциран подход при издаването на визи, част от процедурата да бъде съкратена и службите да осъществяват не предварителен, а текущ или последващ контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.