Магистратите плашат с протест финансовия министър

Пет съсловни асоциации с отворено писмо, че предложението на Горанов поставя в икономическа зависимост магистратите

Съдии, прокурори и следователи заплашват да излязат за протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли предложението си той да определя възнагражденията в съдебната власт ежегодно със закона за бюджета.

Пет съсловни организации - Асоциацията на прокурорите, Съюзът на съдиите в България, Камарата на следователите, Българска съдийска асоциация и Асоциация на българските административни съдии са изпратили отворено писмо с такова послание. Получатели са шефът на парламента, премиерът, Горанов и министърът на правосъдието.

В изпълнение на чл. 218 от Закона за съдебната власт, който предвижда минималната заплата на магистратите да е равна на две средни заплати в бюджетната сфера, през септември Висшият съдебен съвет реши да увеличи възнагражденията с 12%. Горанов тогава призова кадровиците да преразгледат решението си, а преди ден предложи с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2016 г. заплатите в системата да се определят всяка година с бюджета.

Според петте съсловни организации предложението на Горанов поставя магистратите в икономическа зависимост от законодателната власт и е опит за провеждане на целенасочена политика, демонстрираща налагане на силово решение, и е проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите.

Висшият съдебен съвет негодува:

Посягат на нашата независимост

Изпълнителната власт поставя в зависимост съдебната. Такъв извод беше направен на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Поводът предложения със 70 млн. лв. по-малко бюджет за съдебната власт от Министерството на финансите от посочения от ВСС по-рано.

„Да се говори, че ВСС не прави съдебна реформа, а само иска пари, е популистко изказване“, заключи Милка Итова.

Обсъдено бе и предложението на министъра на финансите той да определя заплатите на магистратите. "Това е груба намеса на изпълнителната власт в съдебната", каза шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов.

Михаил Кожарев уточни: „Това значи зависимост от волята на парламента, ще се увеличи зависимостта на съдебната власт от другите две власти. По този начин ще се премахне една от най-сериозните гаранции за независимостта, а именно нейната финансова независимост."

Чуха се и мнения, че се прави всичко възможно за оптимизация на разходите. Съветът бил единствената институция, която не залага средства за незаети щатове. А сега окрупнява и съдебната карта анализира натовареността. Членовете взеха решение да се оплачат на редица европейски институции, сред които и Европейската комисия (ЕК), за нарушени международни стандарти в независимостта на съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право