На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

Магистратите плашат с протест финансовия министър

Пет съсловни асоциации с отворено писмо, че предложението на Горанов поставя в икономическа зависимост магистратите

Съдии, прокурори и следователи заплашват да излязат за протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли предложението си той да определя възнагражденията в съдебната власт ежегодно със закона за бюджета.

Пет съсловни организации – Асоциацията на прокурорите, Съюзът на съдиите в България, Камарата на следователите, Българска съдийска асоциация и Асоциация на българските административни съдии са изпратили отворено писмо с такова послание. Получатели са шефът на парламента, премиерът, Горанов и министърът на правосъдието.

В изпълнение на чл. 218 от Закона за съдебната власт, който предвижда минималната заплата на магистратите да е равна на две средни заплати в бюджетната сфера, през септември Висшият съдебен съвет реши да увеличи възнагражденията с 12%. Горанов тогава призова кадровиците да преразгледат решението си, а преди ден предложи с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2016 г. заплатите в системата да се определят всяка година с бюджета.

Според петте съсловни организации предложението на Горанов поставя магистратите в икономическа зависимост от законодателната власт и е опит за провеждане на целенасочена политика, демонстрираща налагане на силово решение, и е проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите.

Висшият съдебен съвет негодува:

Посягат на нашата независимост

Изпълнителната власт поставя в зависимост съдебната. Такъв извод беше направен на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Поводът предложения със 70 млн. лв. по-малко бюджет за съдебната власт от Министерството на финансите от посочения от ВСС по-рано.

„Да се говори, че ВСС не прави съдебна реформа, а само иска пари, е популистко изказване“, заключи Милка Итова.

Обсъдено бе и предложението на министъра на финансите той да определя заплатите на магистратите. „Това е груба намеса на изпълнителната власт в съдебната“, каза шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов.

Михаил Кожарев уточни: „Това значи зависимост от волята на парламента, ще се увеличи зависимостта на съдебната власт от другите две власти. По този начин ще се премахне една от най-сериозните гаранции за независимостта, а именно нейната финансова независимост.“

Чуха се и мнения, че се прави всичко възможно за оптимизация на разходите. Съветът бил единствената институция, която не залага средства за незаети щатове. А сега окрупнява и съдебната карта анализира натовареността. Членовете взеха решение да се оплачат на редица европейски институции, сред които и Европейската комисия (ЕК), за нарушени международни стандарти в независимостта на съдебната власт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.