Вместо извинение в София: Симуланти! - отсече шефката на столичната ОИК

Идея за намаляване на мандата на сегашния ЦИК

Който искал, можел да легне на земята в “Арена Армеец”, обяви Диляна Иванова

Шефката на Общинската избирателна комисия в София Диляна Иванова подозира, че има симуланти сред 117-те “затворници” в столичната зала “Арена Армеец”, потърсили медицинска помощ. “На вас не ви ли се струва, че бройката на хората, потърсили медицинска помощ, е внушителна?”, попита тя по Дарик радио.

“За какво причиняване на страдание говорим?”, продължи Иванова. Напълно сериозно тя добави, че е имало седалки за всички, а който е искал, е можел да легне на земята. Някои от около 5000 членове на СИК прекараха над 48 часа на крак в очакване да предадат протоколите си на ОИК в “Арена Армеец”.

Иванова обаче не смята, че има основание за оставки на когото и да било заради хаоса и 48-часовото обработване на изборни протоколи. Дори добави, че членовете на СИК са влезли в тях по собствено желание, поемайки всички произтичащи от това задължения.

След тези местни избори най-разумното би било да бъде съкратен мандатът на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години. Така говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира искането на ГЕРБ за оставка на цялата ЦИК. Според него грешка на ЦИК е, че не е взела решение по целесъобразност, за да увеличи броя на ОИК от 19 до 39 души, въпреки че законът не го позволява. Според депутати ще трябва да се променя спешно Изборният кодекс на Мая Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини