Арести за наркобандата на Космоса

Ботевградският бос Георги Петков-Космоса и четирима от наркодилърите му да останат за постоянно в ареста. Това поискаха вчера от спецпрокуратурата, която е наложила 72-часови задържания за членовете на органзираната престъпна група. Заседанието на спецсъда продължи до късно вечерта във вторник.

Бандата на Космоса е задържана при акция на антимафиотите от ГДБОП в събота в София и Ботевград, съобщиха магистрати. Оказало се, че столичният дом на един от пласьорите е използван като склад за дрога. Там са открити 2,145 кг амфетамин, около 1,5 кг марихуана и над 20 грама хероин. В квартирите и колите на останалите от групата са намерени пликчета с дози, подготвени за продажба. Според спецпрокуратурата от юли 2014 г. Космоса и аверите му Марио Наков, Михаил Димитров, Симеон Велев и Константин Найденов били основни снабдители на наркомани от Ботевград и София. Продавали всякакви опиати, включително и кокаин на ВИП клиенти.

Космоса вече е излежал една присъда като наркобос от 2010 г. Прякорът му идва от фамилното му име Космарански. По същото дело, но след самопризнания, е получил година и половина затвор и друг от задържаните в събота Михаил Димитров-Мишо Малкия, наричан още Дик-Дик. Тогава бандата действала главно в Ботевград и Правец, но се опитвала да пласира и в Студентския град в София. За целта Космоса и хората му търсели зависими младежи, които да пласират срещу заплащане в дневни дози.

Ботевградският наркотърговец Космоса обаче се прочу най-вече като основен свидетел по делото “Килърите”. По него подсъдими за няколко убийства са Петър Стоянов-Пешо Сумиста, Васил Костов-Васко Кеца, търновският хотелиер Георги Вълев и др. Някои от тях получиха доживотни присъди, но когато процесът стигна до Върховния касационен съд, наказанията бяха отменени, а делото бе върнато във Варненския апелативен съд. То е насрочено да продължи на 18 ноември.

Първоначално Космоса бе защитен свидетел по “Килърите”, но бързо излезе от анонимност.Според показанията му той работел като шофьор при Пешо Сумиста и като снабдител на обекти с минерална вода. Получавал обаче и задачи да следи определени хора. Космоса разбрал, че участва в мокри поръчки, когато някои от въпросните хора били пребивани или убити.

Адвокатите на Сумиста и останалите подсъдими остро атакуваха показанията на Космоса с мотива, че те са дадени след неясна сделка с прокуратурата, която разследва този свидетел за наркотици. Самият ботевградчанин обаче заяви, че няма никакъв подобен интерес, тъй като за наркопрестъпленията си вече е осъден и си е изтърпял наказанието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право