Жена поиска да носи мъжко име, съдът я отряза

Старозагорска, която вече повече от 30 години се възприема като мъж и живее на семейни начала с жена, поиска да смени и по документи пола си и да се нарича Янко Танчев. Районният съд обаче отказа да удовлетвори молбата й, защото не принадлежи към противоположния пол.

В молбата си старозагорката твърди, че от 11-годишна се чувства като мъж, затворен в женско тяло. Държала се е като момче и е играла само мочешки игри още като дете. Още в пубертета започнала да се представя като Янко или Яни. Намразила белезите на женското си тяло, а по-късно премахнала хирургично и млечните си жлези. Момчетата я приемали като един от тях. Говори за себе си в мъжки род и иска и другите около нея да го правят. Изпитва привличане само към жени, а от седем години живее на съпружески начала с Е.П., като във връзката им осъществява ролята на мъж, пише жалбоподателката. Тя уточнява, че от съжителството има родено дете, заченато от донор, което я възприема като свой роден баща и я нарича "татко".

При операцията за премахване на млечните й жлези е назаначена и комплексно психолого-психиатрична експертиза, която освидетелства, че при нея е налице същински транссексуализъм с осъзната и постоянна идентификация с противоположния пол, както и че не страда от психично заболяване.

В молбата си тя описва като мотив за смяна на името в личните документи, че сегашната самоличност на жена й създава сериозни проблеми и емоционален дискомфорт. Женските имена според нея са пречка и за осъществяването на следващият етап от хирургичната корекция на пола.

Според съда обаче няма възможност да се променят данните за гражданско състояние, защото молителката носи половите белези от женски тип и не се установява, че тя е лице от мъжки пол. Решението обаче може да се обжалва на по-горна инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини