Рисия осъмна под снежна покривка

Ердоган: Турция има „отговорността“ да сподели болката на арменците за събитията от 1915 г.

Неправителствени организации: Белгия води непрозрачна политика в Сирия

Ръководството на СИДП награди най-добрите си горски-стрелци

Уран и Нептун са били донесени в Слънчевата система от друга галактика

Автоматик с 8 предавки за семейния комфорт Моделите C4 Spacetourer и Grand C4 Spacetourer първи получават новата трансмисия

Оставиха в ареста девет от задържаните служители на ДАИ – Благоевград

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев, заяви Сотир Цацаров

Адвокатът на шофьорката от магистрала “‘Тракия”: Предприела е изпреварване, след което споменът й е неясен

Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата в света

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Жена поиска да носи мъжко име, съдът я отряза

Старозагорска, която вече повече от 30 години се възприема като мъж и живее на семейни начала с жена, поиска да смени и по документи пола си и да се нарича Янко Танчев. Районният съд обаче отказа да удовлетвори молбата й, защото не принадлежи към противоположния пол.

В молбата си старозагорката твърди, че от 11-годишна се чувства като мъж, затворен в женско тяло. Държала се е като момче и е играла само мочешки игри още като дете. Още в пубертета започнала да се представя като Янко или Яни. Намразила белезите на женското си тяло, а по-късно премахнала хирургично и млечните си жлези. Момчетата я приемали като един от тях. Говори за себе си в мъжки род и иска и другите около нея да го правят. Изпитва привличане само към жени, а от седем години живее на съпружески начала с Е.П., като във връзката им осъществява ролята на мъж, пише жалбоподателката. Тя уточнява, че от съжителството има родено дете, заченато от донор, което я възприема като свой роден баща и я нарича “татко”.

При операцията за премахване на млечните й жлези е назаначена и комплексно психолого-психиатрична експертиза, която освидетелства, че при нея е налице същински транссексуализъм с осъзната и постоянна идентификация с противоположния пол, както и че не страда от психично заболяване.

В молбата си тя описва като мотив за смяна на името в личните документи, че сегашната самоличност на жена й създава сериозни проблеми и емоционален дискомфорт. Женските имена според нея са пречка и за осъществяването на следващият етап от хирургичната корекция на пола.

Според съда обаче няма възможност да се променят данните за гражданско състояние, защото молителката носи половите белези от женски тип и не се установява, че тя е лице от мъжки пол. Решението обаче може да се обжалва на по-горна инстанция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.