Държавата и Кобрата влязоха в конфликт

Българин убит при атентата в Германия (обзор) Девет души загинаха, а над 12 пострадаха

Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари 10 сватби на огледалната дата

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Жена поиска да носи мъжко име, съдът я отряза

Старозагорска, която вече повече от 30 години се възприема като мъж и живее на семейни начала с жена, поиска да смени и по документи пола си и да се нарича Янко Танчев. Районният съд обаче отказа да удовлетвори молбата й, защото не принадлежи към противоположния пол.

В молбата си старозагорката твърди, че от 11-годишна се чувства като мъж, затворен в женско тяло. Държала се е като момче и е играла само мочешки игри още като дете. Още в пубертета започнала да се представя като Янко или Яни. Намразила белезите на женското си тяло, а по-късно премахнала хирургично и млечните си жлези. Момчетата я приемали като един от тях. Говори за себе си в мъжки род и иска и другите около нея да го правят. Изпитва привличане само към жени, а от седем години живее на съпружески начала с Е.П., като във връзката им осъществява ролята на мъж, пише жалбоподателката. Тя уточнява, че от съжителството има родено дете, заченато от донор, което я възприема като свой роден баща и я нарича „татко“.

При операцията за премахване на млечните й жлези е назаначена и комплексно психолого-психиатрична експертиза, която освидетелства, че при нея е налице същински транссексуализъм с осъзната и постоянна идентификация с противоположния пол, както и че не страда от психично заболяване.

В молбата си тя описва като мотив за смяна на името в личните документи, че сегашната самоличност на жена й създава сериозни проблеми и емоционален дискомфорт. Женските имена според нея са пречка и за осъществяването на следващият етап от хирургичната корекция на пола.

Според съда обаче няма възможност да се променят данните за гражданско състояние, защото молителката носи половите белези от женски тип и не се установява, че тя е лице от мъжки пол. Решението обаче може да се обжалва на по-горна инстанция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.