Да спиш над пропаст: Евакуират обитателите на 2 къщи в Горни Воден заради свлачище

Временният кмет на Асеновград Пламен Йончев е издал заповед за незабавната евакуация на 15-те обитатели на 2 къщи на улица "Харманите" в кв. Горни Воден, които се намират в непосредствена близост до свлачището, активирало се отново малко след полунощ във вторник срещу сряда.

Срокът на спешната евакуация е 1-2 седмица, докато трае укрепването на подпорната стена с дължина от 490 метра и височина 8 метра от фирма "Запрянови 03", съобщиха от община Асеновград.

Двете къщи са обявени от общинска комисия за потенциално опасни от самосрутване. Изкопните работи по изграждането на подпорната стена са най-вероятната причина за свличането на скалната маса, твърдят експерти от "Строителен надзор". Огромните скали са скъсали главния захранващ водопровод към Горни Воден.

Месеци наред основният път към крайния квартал на Асеновград бе откъснат заради активиралите се от дъждовете през пролетта свлачища и движението се извършване по обиколни пътища. Укрепването на рисковия район стартира след отпускане на 912 000 лв. от междуведомствената комисия към МС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини