Социален комплекс поема къщичките от типа “Могилино”

Нов комплекс за социални услуги за деца и младежи ще бъде разкрит във Варненско. Той ще поеме управлението на 7-те центъра за настаняване от семеен тип, изградени по проекта “Да не изоставяме нито едно дете - у дома, а не в дом”. Към къщичките в с. Тополи и кварталите “Владислав Варненчик” и “Изгрев” ще се включи и изградената преди години къща за децата от Могилино.

От следващия месец издръжката на центровете ще се поеме от държавата, съобщи ръководителят на проекта д-р Лидия Маринова. Тя отчете, че в рамките на 14 месеца центровете са били обзаведени и пригодени за деца и младежи с увреждания. Д-р Маринова припомни, че проектът по ОП “Регионално развитие” е бил пред провал, но община Варна е успяла да го завърши в кратки срокове.

В новите центрове са настанени 81 деца и младежи на възраст от 3 до 29 г., изведени от институциите. 24 от тях са без увреждания, приведени от сиропиталището “Княгиня Надежда”. 53 са изведени от домове за деца с умствена изостаналост в селата Рудник, Крушари, Васил Друмев, Гомотарци, Петрово, Горски Сеновец, а 4 деца са от общността. За всички тях има изготвени индивидуални планове за развитие.

В центровете са разкрити 77 постоянни работни места за социални работници, отчете координаторът по проекта Даниела Биячева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони