Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Маскирани отвлякоха непълнолетно момиче в Димитровград

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Експерти обясниха канцерогенно ли е месото

„Всяка една храна, с която се прекалява, действително може да бъде риск за здравето. Специално месата и то месата от бозайници, т.нар. червени меса, и продуктите на тяхната преработка, имат по-голям риск. В смисъл такъв, че съдържанието на мазнини и белтъци в тях, особено при термична обработка, образува някакви токсични вещества, които стигайки до дебелото черво могат действително да бъдат считани като преканцерозни“. Това каза за БНР председателят на Българското дружество по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет в София проф. д-р Божидар Попов.

Той коментира информацията и фактите в международното проучване на Световната здравна организация за опасностите, които крие консумацията на месо и колбаси. Според него в изследването всъщност няма нищо стряскащо, защото то проучва крайности. А месото и месните продукти са част от балансираното хранене и не трябва да се изключват напълно от менюто.

„Не е необходимо всеки ден да се консумира месо. Примерно 2 пъти да се консумира месо и някакви преработени продукти от месото, 1 ден да има пилешко месо, 1-2 дена риба и морски дарове. И хубаво е да има поне 2 дена без месо”, каза професорът.

Той добави още, че в международното проучване се констатира, че не се приемат достатъчно зеленчуци, плодове, бобови храни, ядки и пълнозърнести изделия, които са протектори. Ако се приемат достатъчно количества такива храни, рискът е почти минимален.

„Когато месото се готви със зеленчуци е много по-добър вариант, ако го консумираме в чист вид под формата на пържоли, шишчета, скара, грил”, каза още проф. Попов.

Даже продуктите от смляно месо са по-благоприятни, защото се правят с примес от картофи, тиквички, сини домати, чушки.

Според проф. Попов тютюнопушенето не може да се сравнява с приема на храна, даже да е в по-големи количества от оптималните.

Илонка Аврамова – председател на българската Асоциация на месопреработвателите, и колегите им от Европейската асоциация недоумяват от твърденията в доклада на Световната здравна организация

„Разболяването от рак и от каквото и да е е доста сложен процес, който зависи от комбинация от много фактори, не само от храна или нещо за пиене. Основният фактор, който отключва тези заболявания е стресът.

Консумацията на месо в България е около 20-24 гр. на ден. Ако някой прекалява с яденето на месо, не е здравословно. Но да се изключва от хранителния режим е много по-нездравословно, отколкото ако си мислим, че ще се разболеем от рак, ако ядем месо”, казва тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.