Граждани се оплакват в мрежата: Липсват преференции и гласове за кандидати

Излиза, че кандидати не са гласували за себе си

Избиратели откриват разминавания между протоколите от вота и резултатите

Липсващи преференции, промяна на резултатите в изборните протоколи, предадени на ОИК, и липсващи гласове - за такива изборни нарушения се оплакаха десетки граждани в социалните мрежи. Същият вид грешки при отчитане на резултатите от вота са забелязани и от партии. Кандидат на РБ за съветник в София, поставен на едно от последните места в листата, е открил, че в протокола на секцията, в която е гласувал, няма нито един преференциален глас за него. Това значи, че дори собственият му вот не е бил отчетен, както и на още петима негови близки.

“Излиза, че и аз не съм гласувал за себе си!!! Anna Nenova-Peeva - и ти!!! Това е копие от протокола на моята секция в Хасково. ЛЪЖА!!!” Това написа във фейсбук общинският съветник Георги Пеев - 13-и в листата на “Коалиция за Хасково”, на дългогодишния кмет Георги Иванов.

“Бясна съм. В моята секция поне трима души със сигурност сме гласували с преференция за Виктор Лилов. В обработения протокол на секцията, качен на сайта на ЦИК, няма нито една преференция за Виктор. Къде са ни преференциите?!”, възмути се социологът Светла Енчева, която е гласувала в София.

Протокол, по който е драскано, а отдолу пише, че поправките са “нула” и в който вотът за определени кмет и общински съветници не е зачетен, откри избирателят Константин Мравов. “Моят глас за общински съветник и кмет на “Зелените” изобщо не е отчетен в общото преброяване на бюлетините в секцията. По-надолу в таблицата с преференциите е отбелязан и моят вот, и този на още двама души”, обяснява той. Неговият глас е отбелязан в сканираната версия на протокола на секцията, но в онлайн обобщението на данните вотът му не фигурира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини