ЕВН отнесе 20 000 лева глоба заради електромер

Решението на съда е окончателно

Нарушението било разкрито при случайна проверка

Сменили уреда в отсъствието на собственика на имота

Двадесет хиляди лева глоба ще трябва да плати “ЕВН-България Електроразпределение” ЕАД за това, че е извършена подмяна на електромера в частен имот в отсъствието на собственика. Финансовата санкция е наложена през миналата година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От ЕВН обжалваха пред съда, но изгубиха окончателно и пред втората инстанция. Административният съд в Сливен остави в сила решението на районния съд в града, с което наложената глоба беше потвърдена като правилна и законообразна.

Нарушението е било открито при извършен от КЕВР одит в сливенския офис на енергийното дружество. На случаен принцип са били избрани постъпили във фирмата заявления за подмяна на средствата за търговско измерване, отчитането на тока и други услуги. Така се установило, че на 8 януари 2013 г. е бил подменен електромерът на частен имот във вилната зона на Сливен в отсъствието на собственика. Липсвали и свидетели.

В констативния протокол фигурирал единствено подписът на служебното лице, извършило смяната на уреда. Проверяващите от КЕВР са отбелязали, че липсата на подпис на клиента и на свидетели е “системно нарушение на утвърдените общи условия на договорите за пренос на еленергията”. Според защитата на ЕВН законът е написан неясно и отговорността в случая е на служителя, а не на монополиста.

КУРИОЗ

Вписаха стълби като „клиент”

Друго подобно нарушение, за което “Труд” съобщи, предизвика възмущение и смях в Сливен. Случаят също е от 2013 г. Тогава бил сменен общият електромер в кооперация без знанието и присъствието на домоуправителя. Според протокола подмяната е извършена в присъствието на... стълбището и клиентът също е вписан като “стълбище”. Разбира се, нито “свидетелят”, нито “клиентът” се бяха подписали, въпреки че “Стълбище” бе изписано с главна буква, като човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини