19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Ирина Шейк туърква сред група мъже (ВИДЕО)

Екоминистърът: Ще променим Закона за управление на отпадъците

РЗИ-Перник: Резултатите от последните проби от водата са с добри показатели

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Иван Гешев се срещна с посланика на Турция Айлин Секизкьок

Държавна агенция за бежанците: България може да приеме още 3600 мигранти

По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но могат да се приемат още 3600 души. Това каза пред „Фокус” Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите му, агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон. Осигурени са гориво, средства за издръжка на настанените хора, лекарства и медицинска помощ. Според Казаков настоящата тенденция е у нас да пристигат млади мъже от Афганистан. „До преди месец това бяха Сирия, Ирак, Афганистан.

В последния месец започна навлизане на млади мъже от Афганистан – цели групи – по 20, по 40, по 60 души.Това е тенденцията към момента“, обясни Казаков. По думите му, агенцията успява да отсее бежанците от икономическите мигранти.

„Към края на месец септември на база 12 000 молби за закрила имаме 43% предоставено убежище. Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално“, каза Казакова. Той допълни, че хората, които идват от държави, в които не се водят военни действия, са икономически мигранти. „Афганистан не е обявена за държава с военни действия, независимо, че в някои райони има настъпление на талибаните. Чужденците, които идват от тази държава, са икономически мигранти“, уточни председателят на ДАБ.

Той допълни, че държавните граници трябва да се охраняват добре и българските граничари се справят със задачите си. Според Казаков мигрантите не проявяват по-силен интерес към България от обичайното, защото традиционно се насочват към по-богати страни от ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.