В Девин първият и четвъртият отиват на балотаж

В Девин първият и четвъртият по резултат отиват на балотаж в неделя. До нестандартния казус се стигна след като вторият и третият по брой гласове кандидати от първи тур се отказаха официално да участват във втори тур на изборите.

На първи тур първи по резултат бе кандидатът на ГЕРБ - Красимир Даскалов с 40.99% или 3021 гласа. Втори бе Цветалин Пенков, досегашен кмет на Девин, издигнат от Коалиция "Обединени за общината". Кандидатурата му, подкрепена от БСП, "Земеделски съюз - Александър Стамболийски", АБВ, НДСВ и Социалдемократическата партия. Той получи 25,85% от гласовете. Отказа се от втори тур с мотиви, че не искал да участва в избори, при които има натиск и заплахи.

След отказа му, ОИК излезе с решение, че на балотаж отива третият по резултат - Здравко Василев от ДПС, който има 17.23% от гласовете на първи тур. Той обаче също се отказа от балотаж ден по-късно."Народът ми е отредил трето място и за мен е неетично спрямо хората да отида на втори тур", каза Здравко Василев. След отказа му от ОИК поискаха ЦИК да се произнесе по казуса.

След заседание днес /четвъртък/ от там дали препоръки, но указали ОИК да вземе решение как да продължи изборния процес. ОИК-Девин реши да допусне до балотажа класиралия се на четвърто място кандидат - Юлиян Семчев от МК „Обединени за Девин и Общината”, който е и бивш кмет на общината. На първи тур той е получил 5.66% или 417 гласа.

"Приемам и ще участвам в името на Девин. Трябва да бъде избран кмет на общината, защото ще се загуби ценно време ако нямаме избран кмет", заяви Семчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони