Арестуваха двама македонци заради контрабанда на цигари за над 700 хиляди лева (обзор)

Двама македонски шофьори бяха арестувани на ГКПП-Златарево заради опит да прекарат контрабандно цигари на над 700 хиляди лева.

На Митнически пункт "Златарево" около 02:45 ч. на 26.10.2015 г. на влизане в България е спрян за проверка влекач-цистерна марка "МАН. Товарният автомобил е управляван от македонския гражданин Байрам Ф. (на 33 г.), а до него е пътувал македонският гражданин Сабри М. (на 34 г.). При проверката на цистерната митническите инспектори установили, че са укрити общо 102 460 кутии (различни марки, облепени с македонски бандерол), на стойност около 710 000 лв. По този повод, с първото действие по разследване - оглед на местопроизшествие, е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.242 ал.1 б."д" НК (контрабанда). Ръководството и надзорът по делото се осъществява от Окръжна прокуратура гр.Благоевград.

Цистерната е била празна, но въпреки това митничарите са й направили рентенова проверка.

При нея става ясно, че товарният отсек е пригоден за контрабанден превоз на цигари, а туристическа газова бутилка е монтира така, че да симулира нагнетяване на напрежение в цистерната. В автоцистерната са били укрити над 2 млн. къса цигари от различни марки без български акцизен бандерол. Стойността на предмета на нарушение възлиза над 710 000 лв., а избегнатият акциз е над 365 000 лв. Контрабандните цигарите и автоцистерната са задържани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони