Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост

Днес от 12 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на тема „SOS Детски селища променя нагласите за дарителство: Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост.

Проектът „Повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. (www.ngogrants.bg) Проектът е с продължителност 20 месеца и стартира през март 2014 година.

Участници в пресконференцията бяха: Пламен Стоянов – национален изпълнителен директор на Сдружението и ръководител на Проекта, Соня Живкова – ръководител направление Корпоративни партньорства и координатор на Проекта, Анелия Димитрова – управител на Катро България и други представители на Сдружение SOS Детски селища България.

Целта на Проекта беше да развие допълнително капацитета както на основния екип по набиране на средства, така и да повиши допълнително уменията на ръководителите на отделните програми и структурни звена в организацията за по-ефективно управление и стратегическо планиране. Това гарантира постигането на една от стратегическите цели на Сдружението – осигуряване на по-голяма финансова стабилност на управляваните програми.

„С изпълнението на настоящия проект вярваме, че допринесохме допълнително и за развитието на НПО сектора чрез споделяне на постигнатите добри практики в провеждането на кампании за привличане на дарители и набиране на дарителски средства, а така също и за промяна на нагласите в обществото и повишаване на готовността за дарителство. Реализацията на проекта допринесе за обогатяване на българската НПО практика с нови модели и механизми за набиране на средства, доказали своята ефективност и ефикасност в други европейски страни. Наши партньори в изпълнението на проекта бяха SOS Детски селища Норвегия и SOS Детски селища Чехия. В рамките на проекта обменихме опит и с други две организации – SOS Детски селища Хърватия и SOS Детски селища Русия. И четирите организации имат изключително добре изграден и ефикасно работещ механизъм и екипи за набиране на средства. Искрено се надявам и ние да успеем да постигнем техните резултати“ – сподели Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България и ръководител на Проекта.

Соня Живкова сподели резултати от маркетинговото проучване на пазара на набиране на средства с цел установяване на нагласите към дарителска дейност от страна на физически и юридически лица. Резултатите от това проучване бяха представени на специална конференция пред представители на НПО сектора. „Това проучване безспорно е много полезно и необходимо за развитието на дейности по набиране на дарителски средства и постигане на финансова устойчивост от НПО сектора“ – заяви г-жа Соня Живкова.

„От друга страна важен момент както в хода на изпълнение на проекта, така и след неговата реализация, е подобряването на процеса на вземане на решения и цялостната организационна култура на всички нива за ефективно и ефикасно използване на наличните ресурси – финансови, материални и човешки. Очакваме оказаната от Катро България консултантска помощ да допринесе и за подобряване на управленската култура в SOS Детски селища България във всички аспекти, свързани с осигуряването на необходимите за дейността на програмите средства, както и за тяхното правилно планиране и ефективно използване“ – сподели Анелия Димитрова.

Повече за SOS Детски селища България

В продължение на четвърт век SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Чрез своите интегрирани програми „SOS Детско селище“ в двете локации София-Перник и В.Търново-Габрово-Трявна Организацията предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството.

Програмата „Подкрепа на семейството“ е насочена към деца, които са в риск да загубят грижата на родителите си, осигурявайки им здравна, образователна, психосоциална подкрепа и по-добри условия на живот. Програмата помага и на родителите да развият своя капацитет за закрила и грижа за техните деца. Това е възможно благодарение на Центровете ни за обществена подкрепа в София, Радомир, Велико Търново и Габрово, където всеки месец помагаме на 380 деца и 190 семейства.

Децата, лишени от родителска грижа, се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в София, Перник и Трявна. Понастоящем дейността на Организацията включва и четири SOS младежки домове в София и Велико Търново и Малък семеен дом „Надежда“ във Велико Търново, които функционират като центрове за настаняване от семеен тип. От началото на март 2015 г. Сдружението предоставя социалната услуга и в гр. Габрово. SOS Детски селища България оказва помощ и на младежите при напускането на семейния тип грижа след навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата „Начало на самостоятелен живот“, благодарение на която те получават подкрепа за продължаване на обучението си във ВУЗ и за започване на работа.

Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на Организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25 години Сдружението е помогнало на 461 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента са били подкрепени 4 667 деца в семействата си.

Добрите резултати на децата, отгледани в тази среда, недвусмислено показват посоката за развитие в бъдеще на грижата за децата, а именно – в семейство.

„Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.