Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост

Днес от 12 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на тема „SOS Детски селища променя нагласите за дарителство: Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост.

Проектът „Повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. (www.ngogrants.bg) Проектът е с продължителност 20 месеца и стартира през март 2014 година.

Участници в пресконференцията бяха: Пламен Стоянов - национален изпълнителен директор на Сдружението и ръководител на Проекта, Соня Живкова - ръководител направление Корпоративни партньорства и координатор на Проекта, Анелия Димитрова - управител на Катро България и други представители на Сдружение SOS Детски селища България.

Целта на Проекта беше да развие допълнително капацитета както на основния екип по набиране на средства, така и да повиши допълнително уменията на ръководителите на отделните програми и структурни звена в организацията за по-ефективно управление и стратегическо планиране. Това гарантира постигането на една от стратегическите цели на Сдружението – осигуряване на по-голяма финансова стабилност на управляваните програми.

„С изпълнението на настоящия проект вярваме, че допринесохме допълнително и за развитието на НПО сектора чрез споделяне на постигнатите добри практики в провеждането на кампании за привличане на дарители и набиране на дарителски средства, а така също и за промяна на нагласите в обществото и повишаване на готовността за дарителство. Реализацията на проекта допринесе за обогатяване на българската НПО практика с нови модели и механизми за набиране на средства, доказали своята ефективност и ефикасност в други европейски страни. Наши партньори в изпълнението на проекта бяха SOS Детски селища Норвегия и SOS Детски селища Чехия. В рамките на проекта обменихме опит и с други две организации - SOS Детски селища Хърватия и SOS Детски селища Русия. И четирите организации имат изключително добре изграден и ефикасно работещ механизъм и екипи за набиране на средства. Искрено се надявам и ние да успеем да постигнем техните резултати“ - сподели Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България и ръководител на Проекта.

Соня Живкова сподели резултати от маркетинговото проучване на пазара на набиране на средства с цел установяване на нагласите към дарителска дейност от страна на физически и юридически лица. Резултатите от това проучване бяха представени на специална конференция пред представители на НПО сектора. „Това проучване безспорно е много полезно и необходимо за развитието на дейности по набиране на дарителски средства и постигане на финансова устойчивост от НПО сектора“ - заяви г-жа Соня Живкова.

„От друга страна важен момент както в хода на изпълнение на проекта, така и след неговата реализация, е подобряването на процеса на вземане на решения и цялостната организационна култура на всички нива за ефективно и ефикасно използване на наличните ресурси – финансови, материални и човешки. Очакваме оказаната от Катро България консултантска помощ да допринесе и за подобряване на управленската култура в SOS Детски селища България във всички аспекти, свързани с осигуряването на необходимите за дейността на програмите средства, както и за тяхното правилно планиране и ефективно използване“ – сподели Анелия Димитрова.

Повече за SOS Детски селища България

В продължение на четвърт век SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Чрез своите интегрирани програми „SOS Детско селище“ в двете локации София-Перник и В.Търново-Габрово-Трявна Организацията предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството.

Програмата „Подкрепа на семейството“ е насочена към деца, които са в риск да загубят грижата на родителите си, осигурявайки им здравна, образователна, психосоциална подкрепа и по-добри условия на живот. Програмата помага и на родителите да развият своя капацитет за закрила и грижа за техните деца. Това е възможно благодарение на Центровете ни за обществена подкрепа в София, Радомир, Велико Търново и Габрово, където всеки месец помагаме на 380 деца и 190 семейства.

Децата, лишени от родителска грижа, се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в София, Перник и Трявна. Понастоящем дейността на Организацията включва и четири SOS младежки домове в София и Велико Търново и Малък семеен дом „Надежда“ във Велико Търново, които функционират като центрове за настаняване от семеен тип. От началото на март 2015 г. Сдружението предоставя социалната услуга и в гр. Габрово. SOS Детски селища България оказва помощ и на младежите при напускането на семейния тип грижа след навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата „Начало на самостоятелен живот“, благодарение на която те получават подкрепа за продължаване на обучението си във ВУЗ и за започване на работа.

Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на Организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25 години Сдружението е помогнало на 461 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента са били подкрепени 4 667 деца в семействата си.

Добрите резултати на децата, отгледани в тази среда, недвусмислено показват посоката за развитие в бъдеще на грижата за децата, а именно – в семейство.


„Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини