Арестуваха дъщерята на Цар Киро с 2 кг хероин

Община Велико Търново превърна с 820 000 лева изоставена сграда в комплекс за социални услуги Кризисният център ще приютява жертви на домашно насилие

Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при атаката в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Шумен се сдоби с астрономическа обсерватория

Астрономическа обсерватория с модерно оборудване, което ще бъде достъпно за учени, студенти и граждани, беше открита на платото над Шумен. Придобивката е плод на съвместните усилия на астрономите от Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ и Природен парк „Шуменско плато“. Учените закупили по спечелен проект три телескопа за 150 000 лв., а паркът пристроил сградата с информационен център с обсерватория на второто ниво с евросредства.

Шуменският ВУЗ, който всяка година приема по 15 студенти в специалност астрономия, вече разполага с най-модерната обсерватория в страната, каза проф. Диана Кюркчиева. В същото време подарява и „две очи към небето“ на шуменци.

Два купола 6-метров и 3-метров приютяват професионалните телескопи. За откриването в четвъртък беше монтиран 26-сантиметровият, а съвсем скоро ще бъде поставен и 40-сантиметровият. В посетителски център наблюденията ще бъдат показвани в реално време на видеоекран. Трети по-малък телескоп ще бъде на разположение за наблюдения от граждани.

Очакват се нови открития с професионалната техника. Проф. Кюркчиева припомни, че на Шумен е именуван астероид, открит през 1988 г. от проф. Владимир Шкодров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.