Шумен се сдоби с астрономическа обсерватория

Астрономическа обсерватория с модерно оборудване, което ще бъде достъпно за учени, студенти и граждани, беше открита на платото над Шумен. Придобивката е плод на съвместните усилия на астрономите от Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" и Природен парк "Шуменско плато". Учените закупили по спечелен проект три телескопа за 150 000 лв., а паркът пристроил сградата с информационен център с обсерватория на второто ниво с евросредства.

Шуменският ВУЗ, който всяка година приема по 15 студенти в специалност астрономия, вече разполага с най-модерната обсерватория в страната, каза проф. Диана Кюркчиева. В същото време подарява и "две очи към небето" на шуменци.

Два купола 6-метров и 3-метров приютяват професионалните телескопи. За откриването в четвъртък беше монтиран 26-сантиметровият, а съвсем скоро ще бъде поставен и 40-сантиметровият. В посетителски център наблюденията ще бъдат показвани в реално време на видеоекран. Трети по-малък телескоп ще бъде на разположение за наблюдения от граждани.

Очакват се нови открития с професионалната техника. Проф. Кюркчиева припомни, че на Шумен е именуван астероид, открит през 1988 г. от проф. Владимир Шкодров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони