Филип Златанов отърва затвора, окончателната му присъда е условна

Върховният касационен съд (ВКС) отмени ефективната присъда от 3 години и половина затвор на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и постанови условна. Справедливото наказание според последната инстанция е 3 години условно с 5 години изпитателен срок, съобщи "Правен свят".

След 7 месеца размисъл съставът с председател Юрий Кръстев и членове Биляна Чочева (докладчик) и Галина Захарова потвърди вината на Златанов. Той е подсъдим за престъпно бездействие - непубликуването на информация за проверката за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси. Обвинението му е за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за Плевнелиев и да причини вреда на Ранкова и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за комисията за конфликт на интереси.

Върховните съдии днес са приели всички заключения на предходните инстанции относно вината на Златанов, но са приели и възраженията на защитата, че "индивидуалната тежест на извършеното престъпление не е била оценена съобразно действителното ѝ съдържание и специфика, което е довело до определяне и последващо потвърждаване на наказание, несъразмерно на извършеното".

"Отчитайки ниската персонална обществена опасност на дееца, следва да бъде отдаден приоритет на личната превенция, като се отчете, че неговото поправяне може да бъде постигнато без изолирането му в пенитенциарно заведение, като съответно се отложи изпълнението на коригираното наказание от 3 (три) години за максимално предвидения срок от 5 (пет) години", реши съставът на ВКС.

Според върховните съдии не може "естеството на длъжността на дееца като председател на КПУКИ, мястото на тази институция в структурата на държавната администрация и важността на специфичните й функции за контрол за конфликт на интереси на лица, заемащи отговорни постове в държавата" да бъдат третирани като отделни отегчаващи обстоятелства.

"Престъпното бездействие на подсъдимия в ръководно качество в посочената институция е реализирано само в два отделни случая, отнася се до не толкова съществени функции на ръководителя, като поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения, охранявани от нормата на чл. 282 от НК чрез намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция", заявява ВКС в решението си.

Делото стигна до върховния съд след като двете предходни инстанции решиха, че Златанов трябва да влезе в затвора за 3 години и половина. Защитата на бившия шеф на КПУКИ обжалва с мотив, че Софийският апелативен съд е допуснал съществени нарушения на процесуалния и материалния закон. ВКС отхвърля твърдението, че САС е ограничил правото на защита на Златанов. Освен това върховните съдии сочат, че обвинението е било формулирано достатъчно точно и ясно и подсъдимият e можел да организира и проведе ефективна защита, която няма данни да е била затруднена в тази насока.

Коментари

Задължително поле