Мачовете и спортът по телевизията днес, 24 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Съдебно решение стопира изборите за ректор на Стопанската академия в Свищов

Решение на Административния съд във Велико Търново стопира провеждането на Общо събрание в Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов, както и цялата процедура за избор на ректор. Така висшето учебно заведение отново е в патова ситуация.

Още преди седмица изборите за ректор на академията бяха насрочени за 10 ноември. Преди това на 2 ноември трябваше да бъде проведено Общото събрание, на което да бъдат избрани председател и зам.председател и официално да бъдат обявени кандидатите за поста.

Засега са известни две кандидатури. За длъжността ще се борят ръководителят на катедра „Финанси и кредит“ проф.д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц.Иван Марчевски. В продължение на два мандата свищовския ВУЗ се управляваше от скандалния ректор проф.Величко Адамов, който наскоро бе изпратен в пенсия с отнети привилегии като собствен кабинет в учебното заведение и пожизнена заплата, които сам си беше определил.

Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелигитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф.Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.

Една от задачите на временно изпълняващия длъжността проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на избори за ръководство на академията.Изготвени били вътрешни правила за предстоящия вот. Сформирана била и Централна избирателна комисия, която да извърши техническата подготовка на изборите.

Междувременно обаче в Административния съд в старата столица били депозирани жаби от проф.д-р Андрей Захариев и от проф.Теодора Димитрова. И двамата оспорвали заповедта на служебния ректор за поименния състава на Общото събрание и неговото провеждане. Мотивите били, че не трябва да се допуска заседание на Общото събрание и да се задейства процедура за избор на ректор заради висящи съдебни дела по казуса с вота през май.

По двете жалби били образувани отделни дела , които са гледани от различни съдебни състави. Жалбата на проф.д-р Андрей Захариев била отхвърлена, а друг съдебен състав пък уважил жалбата на проф. Димитрова и постановил, че спира процедурата по провеждането на Общото събрание.

Заради създалата се неочаквана ситуация, служебният ректор на академията проф.Иван Върбанов е съобщил на Академичния състав, че отлага провеждането на Общо събрание. От екипът му съобщиха, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд.

„Всичко това обаче затормозява работата на академията”, категорични са преподаватели от свищовския ВУЗ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.