Спешни или смешни мерки срещу футболното хулиганство

Тежък старт за „Реал“ след раздялата с Роналдо и Зидан

На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

Съдебно решение стопира изборите за ректор на Стопанската академия в Свищов

Решение на Административния съд във Велико Търново стопира провеждането на Общо събрание в Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов, както и цялата процедура за избор на ректор. Така висшето учебно заведение отново е в патова ситуация.

Още преди седмица изборите за ректор на академията бяха насрочени за 10 ноември. Преди това на 2 ноември трябваше да бъде проведено Общото събрание, на което да бъдат избрани председател и зам.председател и официално да бъдат обявени кандидатите за поста.

Засега са известни две кандидатури. За длъжността ще се борят ръководителят на катедра „Финанси и кредит“ проф.д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц.Иван Марчевски. В продължение на два мандата свищовския ВУЗ се управляваше от скандалния ректор проф.Величко Адамов, който наскоро бе изпратен в пенсия с отнети привилегии като собствен кабинет в учебното заведение и пожизнена заплата, които сам си беше определил.

Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелигитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф.Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.

Една от задачите на временно изпълняващия длъжността проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на избори за ръководство на академията.Изготвени били вътрешни правила за предстоящия вот. Сформирана била и Централна избирателна комисия, която да извърши техническата подготовка на изборите.

Междувременно обаче в Административния съд в старата столица били депозирани жаби от проф.д-р Андрей Захариев и от проф.Теодора Димитрова. И двамата оспорвали заповедта на служебния ректор за поименния състава на Общото събрание и неговото провеждане. Мотивите били, че не трябва да се допуска заседание на Общото събрание и да се задейства процедура за избор на ректор заради висящи съдебни дела по казуса с вота през май.

По двете жалби били образувани отделни дела , които са гледани от различни съдебни състави. Жалбата на проф.д-р Андрей Захариев била отхвърлена, а друг съдебен състав пък уважил жалбата на проф. Димитрова и постановил, че спира процедурата по провеждането на Общото събрание.

Заради създалата се неочаквана ситуация, служебният ректор на академията проф.Иван Върбанов е съобщил на Академичния състав, че отлага провеждането на Общо събрание. От екипът му съобщиха, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд.

„Всичко това обаче затормозява работата на академията”, категорични са преподаватели от свищовския ВУЗ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.